Jagodowe niebo - tort śmietankowo-jagodowy

Jagodowe niebo – tort śmietankowo-jagodowy

Dzisiaj mamy dla Was niesamowicie pyszny przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy słodkości. „Jagodowe niebo” – bo o nim mowa, to tort śmietankowo-jagodowy, który zachwyca Cię swoim delikatnym, kremowym smakiem oraz wyrazistym aromatem świeżych jagód. To propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnych, lekkich w smaku tortów. Wiele osób doceni to połączenie delikatnej śmietanki z soczystymi, lekko kwasowymi jagodami. Ten tort na pewno będzie strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnych spotkań czy większych imprez. Zobaczcie sami, jak łatwo można przygotować tę niebiańską przyjemność.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka aromatu wanilinowego
  • Krem: 250g serka mascarpone, 300ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru
  • Mus owocowy: 400g jagód, 4 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru

Jagodowe niebo – tort śmietankowo-jagodowy – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy za pomocą miksera dodając stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i aromat. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
  2. W międzyczasie jagody miksujemy i umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy. Żelatynę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia, nie gotujemy jej. Dodajemy do musu jagodowe. Całość studzimy, czekamy aż zacznie gęstnieć. Mascarpone, kremówkę i cukier ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
  3. Pierwszą część ciasta umieszczamy w formie w której była pieczona (najlepiej ze zdejmowaną obręczą). Zalewamy ją musem jagodowym, zostawiamy 1/3. Przykrywamy drugim blatem ciasta na który wykładamy 2/3 kremu i przyciskamy ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch pokrywamy resztą musu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Wyjmujemy z obręczy i dekorujemy dookoła pozostałym kremem.

Jagodowe niebo – dodatkowe informacje

Mus jak i krem możemy dosłodzić jeśli lubimy słodsze wypieki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Jagodowe pole
Następny przepis: Jagodowy deser z chia i mascarpone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode