Jagodowy deser z chia i mascarpone

Jagodowy deser z chia i mascarpone

Celem tego przepisu jest stworzenie wyjątkowego i zdrowego deseru, który nie tylko zaspokoi twoje podniebienie, ale także dostarczy Ci potrzebnych składników odżywczych. Jagodowy deser z chia i mascarpone to połączenie silnego, lekko kwaśnego smaku jagód, kremowej i gładkiej mascarpone oraz chrupiących nasion chia. Ten trójkąt smaków tworzy idealne połączenie, które jest nie tylko smaczne, ale też pożywne. Warto sięgnąć po ten przepis zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Deser jagodowy z mascarpone potrafi zachwycić swoim wyglądem i smakiem, a przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane.

Składniki:

  • na 2 porcje
  • Składniki podstawowe:
  • 1 białko
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g jagód (mogą być mrożone)
  • Składnik dodatkowy:
  • 250 ml mleka lub jogurtu pitnego (do wyboru)
  • Składniki robocze:
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki chia
  • dekoracja:
  • jagody

Jagodowy deser z chia i mascarpone – jak zrobić?

  1. Jagody miksujemy z mlekiem lub jogurtem do picia. Po zmiksowaniu wsypujemy do nich 2 łyżeczki chia, mieszamy i odstawiamy, aż ziarenka napęcznieją. Następnie przekładamy je do 1/2 wysokości słoiczków lub szklanek.
  2. Białko ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem aby był puszysty a następnie łączymy z ubitym białkiem. Tak powstałą piankę nakładamy na jagodowy mus. Dekorujemy kilkoma jagodami.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli nie macie w domu chia, możecie je pominąć. Zamiast rzadkiego jogurtu do picia lub mleka, do zmiksowanych jagód można dodać gęsty jogurt typu greckiego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jagodowo-truskawkowy sernik na zimno z owocami i galaretką
Następny przepis: Jagody na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode