Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką
Zanurzmy się w cudowny świat domowych wypieków, zwłaszcza w klasyczną kompozycję jabłecznika pod pierzynką. Jest on symbolem komfortu, ciepła oraz nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Jabłecznik jest ulubionym ciastem wielu osób, a pierzyna dodaje mu niepowtarzalnego charakteru. Składa się z delikatnego biszkoptu, soczystych jabłek i chrupiącej 'pierzyny’ na wierzchu, co tworzy śliczny kontrast konsystencji. Starannie wybrane składniki sprawiają, że smaki harmonizują ze sobą w idealnym balansie. Jabłecznik pod pierzynką to doskonała propozycja na klasyczną polską ucztę, rodzinne spotkanie czy zimowy wieczór przy kominku.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- kostka margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- Beza
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- oraz
- 1 kg jabłek
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
Jabłecznik pod pierzynką – jak zrobić?
- 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz margarynę, siekamy dużym nożem.
- 2. Cukier puder ucieramy z żółtkami i śmietaną, dodajemy i szybko zagniatamy.
- 3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część dzielimy na dwie równe porcje i w woreczkach wkładamy do zamrażalnika.
- 4. Drugą część rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
- 5. Na ciasto dodajemy starte na dużych oczkach jabłka, posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
- 6. Następnie ścieramy również na tarle jedną porcję ciasta z zamrażalnika.
- 7. Z białek ubijamy pianę, usztywniamy dodając cukier, wylewamy na ciasto.
- 8. Na koniec ścieramy drugą porcję ciasta z zamrażalnika.
- 9. Tak przygotowane ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 200° C.
Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką – dodatkowe informacje
Przepis ten również można wykorzystać do ciasta ze śliwkami lub brzoskwiniami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik na zimno bez pieczenia
Następny przepis: Jabłecznik podwójnie przekładany