Jabłecznik podwójnie przekładany
Przygotowując się na spotkanie rodzinne lub przyjęcie ze znajomymi, zawsze warto mieć w zanadrzu przepis na coś niezwykle smakowitego i wyrafinowanego. Jabłecznik podwójnie przekładany z pewnością spełni te oczekiwania. To połączenie tradycyjnego polskiego ciasta z jabłkami zainteresuje każdego łasucha. Soczyste jabłka położone między dwiema warstwami kruchej, słodkiej masy tworzą wyjątkowo przepyszną i satysfakcjonującą potrawę. Delikatne nuty jabłek idealnie kontrastują ze słodkością masy ciastowej, tworząc niepowtarzalny smak. Oto starannie dobrany składnik, który zawsze wzbudza zachwyt wśród gości i cieszy podniebienia.
admin
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 600g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 140g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- ok. 2 kg jabłek
- 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
- cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności)
Jak zrobić jabłecznik podwójnie przekładany?
- Mąkę, margarynę, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
- Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 30×21).
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. do zarumienienia w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Trzeba je mocno podgrzać.
- Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki.
Jabłecznik podwójnie przekładany – dodatkowe informacje
Polecam jabłka Szara Reneta ponieważ są kwaskowe i idealnie nadają się do jabłecznika. Po wyjęciu ciasta z lodówki, warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką
Następny przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym