Jabłecznik podwójnie przekładany

Jabłecznik podwójnie przekładany

Przygotowując się na spotkanie rodzinne lub przyjęcie ze znajomymi, zawsze warto mieć w zanadrzu przepis na coś niezwykle smakowitego i wyrafinowanego. Jabłecznik podwójnie przekładany z pewnością spełni te oczekiwania. To połączenie tradycyjnego polskiego ciasta z jabłkami zainteresuje każdego łasucha. Soczyste jabłka położone między dwiema warstwami kruchej, słodkiej masy tworzą wyjątkowo przepyszną i satysfakcjonującą potrawę. Delikatne nuty jabłek idealnie kontrastują ze słodkością masy ciastowej, tworząc niepowtarzalny smak. Oto starannie dobrany składnik, który zawsze wzbudza zachwyt wśród gości i cieszy podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 600g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 140g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • ok. 2 kg jabłek
  • 1 galaretka (np. brzoskwiniowa, cytrynowa, pomarańczowa)
  • cukier do posłodzenia jabłek (zależy od ich kwaśności)

Jak zrobić jabłecznik podwójnie przekładany?

  1. Mąkę, margarynę, cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wykleić w prostokątnej formie wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (o wymiarach ok. 30×21).
  3. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. do zarumienienia w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, wyciągnąć je z formy i w ten sam sposób upiec kolejno 2 pozostałe placki.
  4. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cukrem. Do gorących jabłek dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Trzeba je mocno podgrzać.
  5. Do formy przełożyć pierwszy placek. Wyłożyć połowę jabłek. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem. Ciasto pozostawić, aby masa jabłkowa ostygła i następnie wstawić do lodówki.

Jabłecznik podwójnie przekładany – dodatkowe informacje

Polecam jabłka Szara Reneta ponieważ są kwaskowe i idealnie nadają się do jabłecznika. Po wyjęciu ciasta z lodówki, warto posypać je dodatkowo cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jabłecznik pod chrupiącą pierzynką
Następny przepis: Jabłecznik z budyniem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode