Irlandzki placek pasterza.

Irlandzki placek pasterza.

Irlandzki placek pasterza to tradycyjne danie, które doskonale wpisuje się w kuchnię domową i rodzinne spotkania. Jego prostota wykonania idzie w parze z głębią smaku – mięso podane pod postacią ragout, przykryte warstwą aromatycznego pieczarkowego puree to wyśmienita propozycja na każdą porę roku. Placek pasterza, nazywany również pasterskim, pochodzi z krajów anglosaskich, gdzie cieszy się niesłabnącą popularnością. Najlepiej smakuje po długim dniu, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego, ale jednocześnie zdrowego i pożywnego.

Składniki:

  • Składniki dla pięciu osób.
  • 80 dekagramów mięsa mielonego.
  • 1,60 kilograma ziemniaków.
  • 2 cebule pokrojone w kostkę.
  • 3 – 4 starte na tarce marchewki.
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
  • 50 mililitrów czerwonego wina.
  • 1 mała łyżeczka sosu Worcestershire.
  • Świeżo zmielony czarny pieprz.
  • Tymianek.
  • Sól.
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki.
  • ½ łyżeczki mąki.
  • Oliwa z oliwek.
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka.
  • 1 łyżka masła.
  • 1 łyżka śmietany 18% kwaśna.
  • 1 łyżka musztardy miodowej (opcja).
  • 1 jajko.

Irlandzki placek pasterza – jak zrobić?

  1. Ugotować ziemniaki. W czasie w którym gotujemy ziemniaki, przesmażyć na oliwie z oliwek, 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać mielone mięso i smażyć do jego zbrązowienia, cały czas mieszając. Następnie przyprawy sól, pieprz, tymianek, sos Worcestershire. Podlać winem, chwilę poddusić i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i teraz dodać startą marchewkę. Całość podlać bulionem z kurczaka. Zredukować – odparować nadmiar wytworzonego sosu. Posypać 1 łyżką posiekanej pietruszki. Pod koniec można zagęścić ½ łyżeczki mąki.
  2. Ugotowane ziemniaki utłuc na puree, dodać masło i śmietanę wymieszaną z musztardą.
  3. Naczynie do zapiekania przesmarować oliwą, nałożyć mięso a na wierzch ziemniaki. Na ziemniakach zrobić ładny wzorek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i zapiekać 25 minut w temp. 200°C.
  4. Jeszcze wyjaśnienie. Nigdy nie smażymy potraw na oliwie extra virgin, ta służy tylko do sałatek i spożywania na zimno. Smażyć można na oliwie z oliwek, ale z olejnego tłoczenia.
Placek pasterza

Słowa kluczowe: placek pasterza, placek pasterski

Irlandzki placek pasterza – dodatkowe informacje

Nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego w sklepie. Placek pasterza jest zapiekanką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Następny przepis: Ciasto Izaura

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode