Irlandzki placek pasterza.
Irlandzki placek pasterza to tradycyjne danie, które doskonale wpisuje się w kuchnię domową i rodzinne spotkania. Jego prostota wykonania idzie w parze z głębią smaku – mięso podane pod postacią ragout, przykryte warstwą aromatycznego pieczarkowego puree to wyśmienita propozycja na każdą porę roku. Placek pasterza, nazywany również pasterskim, pochodzi z krajów anglosaskich, gdzie cieszy się niesłabnącą popularnością. Najlepiej smakuje po długim dniu, kiedy potrzebujesz czegoś sycącego, ale jednocześnie zdrowego i pożywnego.
admin
Składniki:
- Składniki dla pięciu osób.
- 80 dekagramów mięsa mielonego.
- 1,60 kilograma ziemniaków.
- 2 cebule pokrojone w kostkę.
- 3 – 4 starte na tarce marchewki.
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
- 50 mililitrów czerwonego wina.
- 1 mała łyżeczka sosu Worcestershire.
- Świeżo zmielony czarny pieprz.
- Tymianek.
- Sól.
- 1 łyżka posiekanej pietruszki.
- ½ łyżeczki mąki.
- Oliwa z oliwek.
- ½ szklanki bulionu z kurczaka.
- 1 łyżka masła.
- 1 łyżka śmietany 18% kwaśna.
- 1 łyżka musztardy miodowej (opcja).
- 1 jajko.
Irlandzki placek pasterza – jak zrobić?
- Ugotować ziemniaki. W czasie w którym gotujemy ziemniaki, przesmażyć na oliwie z oliwek, 2 pokrojone w kostkę cebule. Dodać mielone mięso i smażyć do jego zbrązowienia, cały czas mieszając. Następnie przyprawy sól, pieprz, tymianek, sos Worcestershire. Podlać winem, chwilę poddusić i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i teraz dodać startą marchewkę. Całość podlać bulionem z kurczaka. Zredukować – odparować nadmiar wytworzonego sosu. Posypać 1 łyżką posiekanej pietruszki. Pod koniec można zagęścić ½ łyżeczki mąki.
- Ugotowane ziemniaki utłuc na puree, dodać masło i śmietanę wymieszaną z musztardą.
- Naczynie do zapiekania przesmarować oliwą, nałożyć mięso a na wierzch ziemniaki. Na ziemniakach zrobić ładny wzorek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i zapiekać 25 minut w temp. 200°C.
- Jeszcze wyjaśnienie. Nigdy nie smażymy potraw na oliwie extra virgin, ta służy tylko do sałatek i spożywania na zimno. Smażyć można na oliwie z oliwek, ale z olejnego tłoczenia.
Słowa kluczowe: placek pasterza, placek pasterski
Irlandzki placek pasterza – dodatkowe informacje
Nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego w sklepie. Placek pasterza jest zapiekanką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Irlandzka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Następny przepis: Ciasto Izaura