Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej

Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej

Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej to potrawa, która przyciąga smakoszy swoją unikalną kombinacją smaków. Słodkawy miód doskonale komponuje się z ostrą musztardą, a ich wspólne nuty aromatyczne skutecznie przenikają mięso indyka, nadając mu bogatego, pełnego charakteru smaku. Tę wykwintną potrawę można podać jako główne danie na rodzinny obiad czy też sycący posiłek na spotkanie ze znajomymi. Przygotowując golonkę z indyka w takiej odsłonie, na pewno zaskoczysz swoich gości nietypowym połączeniem składników i zaoferujesz im prawdziwe kulinarne doznania.

Składniki:

  • -4 sztuki golonek indyczych
  • Marynata:
  • -3 łyżki miodu
  • -3 łyżki musztardy
  • -1 łyżka oleju
  • -4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Polewamy golonki marynatą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dopóki nie położymy się spać, dobrze jest co jakiś czas przewracać je na drugą stronę. Na drugi dzień odlewamy nadmiar marynaty, ale ją zachowujemy. Wkładamy golonki do żaroodpornego garnka i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem. W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione, to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek i przypiekamy z góry.

Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej – dodatkowe informacje

Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone śliwki, ale nie kalifornijskie, tylko nasze polskie węgierki lub po prostu ugotowane suszone grzybki. Pyszna nasza polska kiszona kapusta musi być do takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Imprezowe koreczki.
Następny przepis: indyjskie placki cebulowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode