Idealny puszysty biszkopt
Jeśli marzysz o idealnie puszystym biszkopcie, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Tworzenie doskonałego biszkoptu może być wyzwaniem, ale z odpowiednimi proporcjami składników oraz odpowiednią techniką, można osiągnąć pożądany, lekki i aksamitny efekt. Bizkopt ten jest idealny do przygotowania tortu lub deseru i może stanowić doskonałą bazę dla wielu słodkości. Jego uniwersalność sprawia, że jest niezastąpiony w każdej kuchni. Delikatność i lekkość, które oferuje ten przepis, na pewno zaskoczą Cię i Twoich bliskich. To także świetny sposób na wykorzystanie jajek, które pomogą nam osiągnąć ten niepowtarzalny smak i konsystencję.
admin
Składniki:
- 5 duże jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Idealny puszysty biszkopt – jak zrobić?
- Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier, a potem po 1 żółtku i delikatnie ubijamy. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko (lub przesiewacz). Dodawać po 1/3 i powolutku mieszać, aby piana nie opadła. Wylać na dużą standardową blaszkę i piec w 175 stopniach od 20 do 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli pieczemy w tortownicy to czas pieczenia jest zbliżony raczej do 30 minut (środek musi się dopiec, by nie było zakalca).
Słowa kluczowe: biszkopt puszysty idealny
Idealny puszysty biszkopt – dodatkowe informacje
Ja blaszkę smaruję bardzo cienko masłem lub margaryną, lub piekę na papierze.
Dodam jeszcze, że zawsze ściągam skórkę, która schodzi idealnie.
Do kakaowego dodaję 2 łyżki ciemnego kakao, a ujmuję łyżkę mąki ziemniaczanej.