Idealny puszysty biszkopt

Idealny puszysty biszkopt

Jeśli marzysz o idealnie puszystym biszkopcie, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Tworzenie doskonałego biszkoptu może być wyzwaniem, ale z odpowiednimi proporcjami składników oraz odpowiednią techniką, można osiągnąć pożądany, lekki i aksamitny efekt. Bizkopt ten jest idealny do przygotowania tortu lub deseru i może stanowić doskonałą bazę dla wielu słodkości. Jego uniwersalność sprawia, że jest niezastąpiony w każdej kuchni. Delikatność i lekkość, które oferuje ten przepis, na pewno zaskoczą Cię i Twoich bliskich. To także świetny sposób na wykorzystanie jajek, które pomogą nam osiągnąć ten niepowtarzalny smak i konsystencję.

Składniki:

  • 5 duże jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Idealny puszysty biszkopt – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier, a potem po 1 żółtku i delikatnie ubijamy. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko (lub przesiewacz). Dodawać po 1/3 i powolutku mieszać, aby piana nie opadła. Wylać na dużą standardową blaszkę i piec w 175 stopniach od 20 do 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli pieczemy w tortownicy to czas pieczenia jest zbliżony raczej do 30 minut (środek musi się dopiec, by nie było zakalca).

Słowa kluczowe: biszkopt puszysty idealny

Idealny puszysty biszkopt – dodatkowe informacje

Ja blaszkę smaruję bardzo cienko masłem lub margaryną, lub piekę na papierze.

Dodam jeszcze, że zawsze ściągam skórkę, która schodzi idealnie.

Do kakaowego dodaję 2 łyżki ciemnego kakao, a ujmuję łyżkę mąki ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealny piernik
Następny przepis: Sos waniliowy do szarlotki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode