Idealne kruche ciasto
Pragnąc poczęstować bliskich czymś wyjątkowym? Idealne kruche ciasto to propozycja nie tylko dla amatorów słodkości, ale i dla tych, którzy cenią smak doskonałego ciasta. Tradycyjny przepis na ciasto kruche na maśle wzbogaca się tutaj o domową margarynę, co sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i kruche. Ten sprawdzony przepis na dobre ciasto kruche to skarb rodzinnej książki kucharskiej, przechodzący z pokolenia na pokolenie. To idealnie kruche ciasto, którego aromat po prostu unosi się w domu, rozbudza apetyt i zaprasza do wspólnego stolika. Spróbuj i przekonaj się, że to idealne ciasto kruche.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół kostki masła lub margaryny
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Idealne kruche ciasto – jak zrobić?
- Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem i łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem i 2 łyżki śmietany. Wszystko zagniatamy (jak najkrócej). Ciasto przechowujemy w lodówce (zamrażalniku).
xxxx – dodatkowe informacje
Wykorzystuję to ciasto jako spód ciast (np. jabłecznika, częścią ciasta wylepiam formę, lekko podpiekam, następnie wykładam jabłka i robię kratkę z pozostałego ciasta i piekę), tart, babeczek. Można także upiec jako zwykłe kruche ciasteczka posypane np. cukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Idealne ciasto na uszka
Następny przepis: Idealny biszkopt - nie opada!