Idealne kruche ciasto

Idealne kruche ciasto

Pragnąc poczęstować bliskich czymś wyjątkowym? Idealne kruche ciasto to propozycja nie tylko dla amatorów słodkości, ale i dla tych, którzy cenią smak doskonałego ciasta. Tradycyjny przepis na ciasto kruche na maśle wzbogaca się tutaj o domową margarynę, co sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i kruche. Ten sprawdzony przepis na dobre ciasto kruche to skarb rodzinnej książki kucharskiej, przechodzący z pokolenia na pokolenie. To idealnie kruche ciasto, którego aromat po prostu unosi się w domu, rozbudza apetyt i zaprasza do wspólnego stolika. Spróbuj i przekonaj się, że to idealne ciasto kruche.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Idealne kruche ciasto – jak zrobić?

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem i łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem i 2 łyżki śmietany. Wszystko zagniatamy (jak najkrócej). Ciasto przechowujemy w lodówce (zamrażalniku).

xxxx – dodatkowe informacje

Wykorzystuję to ciasto jako spód ciast (np. jabłecznika, częścią ciasta wylepiam formę, lekko podpiekam, następnie wykładam jabłka i robię kratkę z pozostałego ciasta i piekę), tart, babeczek. Można także upiec jako zwykłe kruche ciasteczka posypane np. cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealne ciasto na uszka
Następny przepis: Idealny biszkopt - nie opada!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode