Idealne ciasto na uszka
Poszukujesz idealnego przepisu na ciasto na uszka? zostałeś zauważony! Przygotuj się na mistrzowski kurs kulinarstwa, dzięki któremu tworzenie idealnego ciasta na uszka będzie bułką z masłem. Oczywiście, zwiń rękawy i przygotuj się na odrobinę bałaganu, ale pamiętaj, że to tylko część zabawy. Gwarantujemy, że to receptura na doskonałe, elastyczne i niezwykle smaczne ciasto, które będzie perfekcyjną bazą dla każdego rodzaju farszu. Zapomnij o kupnych uszkach zza lady i odkryj radość z przygotowywania własnych! Przekonasz się, że to naprawdę proste i przede wszystkim – niezwykle smaczne.
admin
Składniki:
- 25 sztuk
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 40 g masła
- 100 ml gorącej wody
Idealne ciasto na uszka – jak zrobić?
- Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm ,nie trzeba podsypywać ciasta mąką, zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm. - Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania.
- Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę minut, od momentu wypłynięcia na wierzch, na średnim ogniu palnika.
- Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika, po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.
Słowa kluczowe: dobre ciasto na uszka
Dodatkowe informacje – Idealne ciasto na uszka
Uszka można również mrozić z surowym ciastem, ale ja zawsze gotuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Idealne Korpusy Babeczek
Następny przepis: Idealne kruche ciasto na tartę