Idealne ciasto na uszka

Idealne ciasto na uszka

Poszukujesz idealnego przepisu na ciasto na uszka? zostałeś zauważony! Przygotuj się na mistrzowski kurs kulinarstwa, dzięki któremu tworzenie idealnego ciasta na uszka będzie bułką z masłem. Oczywiście, zwiń rękawy i przygotuj się na odrobinę bałaganu, ale pamiętaj, że to tylko część zabawy. Gwarantujemy, że to receptura na doskonałe, elastyczne i niezwykle smaczne ciasto, które będzie perfekcyjną bazą dla każdego rodzaju farszu. Zapomnij o kupnych uszkach zza lady i odkryj radość z przygotowywania własnych! Przekonasz się, że to naprawdę proste i przede wszystkim – niezwykle smaczne.

Składniki:

  • 25 sztuk
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 100 ml gorącej wody

Idealne ciasto na uszka – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miski, wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
    Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm ,nie trzeba podsypywać ciasta mąką, zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.
  2. Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania.
  3. Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę minut, od momentu wypłynięcia na wierzch, na średnim ogniu palnika.
  4. Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika, po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.

Słowa kluczowe: dobre ciasto na uszka

Dodatkowe informacje – Idealne ciasto na uszka

Uszka można również mrozić z surowym ciastem, ale ja zawsze gotuje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealne Korpusy Babeczek
Następny przepis: Idealne kruche ciasto na tartę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode