Idealne kruche ciasto na tartę

Idealne kruche ciasto na tartę

Kruche ciasto na tartę to podstawa wielu ciekawych potraw. Ten przepis na idealne ciasto na tartę zdecydowanie sprosta nawet najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Starannie dobrane składniki i precyzyjne proporcje gwarantują, że zarówno spód, jak i boki tarty będą doskonale kruche i smaczne. Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować słodką tartę owocową, czy wytrawną, z serem i szpinakiem, to ciasto doskonale sprawdzi się w obu tych rolach. To kruche ciasto do tarty jest proste w przygotowaniu, a końcowy efekt z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania! Spróbuj i przekonaj się sam.

Składniki:

  • 180 g mąki (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Idealne kruche ciasto na tartę – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukry i masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem aż ciasto będzie w drobniutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy (będzie się lepić do rąk przy wyrabianiu, ale tak ma być). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Delikatnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosła.
  3. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy upiec tartę na słono, pomijamy cukier puder i cukier wanilinowy, a dosypujemy 1 łyżkę mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealne ciasto na uszka
Następny przepis: Idealny biszkopt - nie opada!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode