Idealne kruche ciasto na tartę
Kruche ciasto na tartę to podstawa wielu ciekawych potraw. Ten przepis na idealne ciasto na tartę zdecydowanie sprosta nawet najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Starannie dobrane składniki i precyzyjne proporcje gwarantują, że zarówno spód, jak i boki tarty będą doskonale kruche i smaczne. Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować słodką tartę owocową, czy wytrawną, z serem i szpinakiem, to ciasto doskonale sprawdzi się w obu tych rolach. To kruche ciasto do tarty jest proste w przygotowaniu, a końcowy efekt z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania! Spróbuj i przekonaj się sam.
admin
Składniki:
- 180 g mąki (1 szklanka)
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
Idealne kruche ciasto na tartę – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukry i masło pokrojone na kawałki. Siekamy nożem aż ciasto będzie w drobniutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko i zagniatamy (będzie się lepić do rąk przy wyrabianiu, ale tak ma być). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Delikatnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem, aby nie wyrosła.
- Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy upiec tartę na słono, pomijamy cukier puder i cukier wanilinowy, a dosypujemy 1 łyżkę mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Idealne ciasto na uszka
Następny przepis: Idealny biszkopt - nie opada!