Idealny biszkopt - nie opada!

Idealny biszkopt – nie opada!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić idealny biszkopt, który nie opada? Ten przepis powstał z myślą o tych, którzy chcą opanować tę sztukę do perfekcji. Prezentuje on technikę pieczenia biszkoptu, który zachowuje swoją puszystość i nie traci na objętości po wyjęciu z piekarnika. To tajemnica cieszącego się niezmienną popularnością deseru. Właśnie tak powinien wyglądać biszkopt idealny – lekki, puszysty i nie opadający. Dzięki naszemu przepisowi i kilku prostym trikom, każdy będzie mógł odtworzyć ten smakowity wypiek w domowych warunkach.

Składniki:

  • 7 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

Idealny biszkopt – nie opada! – jak zrobić?

  1. 1.
    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie partiami wsypujemy do masy jajecznej. Całość mieszamy delikatnie łopatką.
  2. 2.
    Biszkopt przelewamy do formy o średnicy ok 25 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Masę biszkoptową wyrównujemy, a następnie z wysokości ok 30 cm upuszczamy tortownice na blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  3. 3.
    Biszkopt pieczemy 35 – 40 minut w 170*C bez termoobiegu. Zaraz po upieczeniu wyciągamy go z piekarnika i z wysokości ok 30 cm znów upuszczamy na blat. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Biszkopt z tortownicy tej wielkości da się podzielić na 3 części. Z większej ( 30 cm ) już tylko na dwie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Idealne kruche ciasto
Następny przepis: Idealny piernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode