Gulasz z szybkowara

Gulasz z szybkowara

Jeśli posiadasz szybkowar, ten prosty i pożywny przepis na gulasz jest idealny na kolację po ciężkim dniu. Jest to wersja klasycznego węgierskiego dania, które pachnie aromatami takimi jak papryka, cebula i czosnek. Wszystko jest zamknięte w szybkowarze, który z łatwością zamienia surowe składniki w aromatyczne, miękkie danie. Przepis ten jest idealny do przygotowywania partii na cały tydzień. Nie potrzebujesz wiele składników, a szybkowar zaoszczędzi Ci cenny czas. Odkryj smaki węgierskiej kuchni prosto z Twojej kuchni!

Składniki:

  • 50-70 dag karkówki pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
  • 1 łyżka vegety
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren kolendry (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Gulasz z szybkowara – jak zrobić?

  1. Wlewamy do szybkowaru olej i rozgrzewamy. Wrzucamy karkówkę, oprószamy solą, pieprzem i przesmażamy na mocnym ogniu przez 10 minut.
  2. Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Smażymy 5 minut mieszając. Wsypujemy słodką paprykę i przesmażamy mieszając aby się nie przypaliła (staje się wtedy gorzka). Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
  3. Podlewamy gorącą wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy vegetę, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry. Zamykamy szybkowar i gotujemy 20 minut.
  4. Otwieramy szybkowar i zaciągamy gulasz mąką wymieszaną z wodą. Gotujemy jeszcze kilka minut ewentualnie doprawiając solą. Na koniec dodajemy łyżkę masła które zapewni aksamitny smak i posypujemy obficie natką pietruszki.

Gulasz z szybkowara – dodatkowe informacje

Ziarna kolendry dodają lekko cytrynowy smak. Podając z plackami ziemniaczanymi otrzymamy klasyczny placek po węgiersku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z serc wieprzowych
Następny przepis: Gulasz z szynki z papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode