Gulasz z szybkowara
Jeśli posiadasz szybkowar, ten prosty i pożywny przepis na gulasz jest idealny na kolację po ciężkim dniu. Jest to wersja klasycznego węgierskiego dania, które pachnie aromatami takimi jak papryka, cebula i czosnek. Wszystko jest zamknięte w szybkowarze, który z łatwością zamienia surowe składniki w aromatyczne, miękkie danie. Przepis ten jest idealny do przygotowywania partii na cały tydzień. Nie potrzebujesz wiele składników, a szybkowar zaoszczędzi Ci cenny czas. Odkryj smaki węgierskiej kuchni prosto z Twojej kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50-70 dag karkówki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
- 1 łyżka vegety
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka ziaren kolendry (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
Gulasz z szybkowara – jak zrobić?
- Wlewamy do szybkowaru olej i rozgrzewamy. Wrzucamy karkówkę, oprószamy solą, pieprzem i przesmażamy na mocnym ogniu przez 10 minut.
- Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Smażymy 5 minut mieszając. Wsypujemy słodką paprykę i przesmażamy mieszając aby się nie przypaliła (staje się wtedy gorzka). Dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.
- Podlewamy gorącą wodą tak aby przykryła mięso. Dodajemy vegetę, gałkę muszkatołową i ziarna kolendry. Zamykamy szybkowar i gotujemy 20 minut.
- Otwieramy szybkowar i zaciągamy gulasz mąką wymieszaną z wodą. Gotujemy jeszcze kilka minut ewentualnie doprawiając solą. Na koniec dodajemy łyżkę masła które zapewni aksamitny smak i posypujemy obficie natką pietruszki.
Gulasz z szybkowara – dodatkowe informacje
Ziarna kolendry dodają lekko cytrynowy smak. Podając z plackami ziemniaczanymi otrzymamy klasyczny placek po węgiersku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z serc wieprzowych
Następny przepis: Gulasz z szynki z papryką