Gulasz z szynki z papryką

Gulasz z szynki z papryką

Zapraszamy do odkrycia przepisu na aromatyczny gulasz z szynki z papryką. Wybierając ten przepis, zdecydujesz się na danie, którego podstawą jest nie tylko szynka, ale również papryka, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Wykorzystanie marynowanego mięsa to tajemnica przyrządzenia potrawy, która oszałamia mięsistym, przesyconym smakiem. Do gulaszu z szynki z papryką potrzebujesz zestawu starannie dobranych składników. To danie, które łączy w sobie tradycje różnych kuchni, jest idealnym pomysłem na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jedno jest pewne – gulasz z szynki z papryką to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika mięsnych dań.

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • Marynata:
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyzeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/3 papryki słodkiej świeżej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka śmietany 18% lub 30%
  • natka pietruszki
  • wrzątek

Gulasz z szynki z papryką – jak zrobić?

  1. Marynowanie mięsa na gulasz:
    • Składniki na marynatę mieszamy.
    • Mięso kroimy na małe kawałki gulaszowe. Zalewamy je marynatą i dobrze mieszamy, by całe mięso było nią połączone. Odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Sposób przygotowania:
    • Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso by obsmażyło się z każdej strony, po czym zalewamy wrzątkiem, tak by mięso było zakryte. Dodajemy liść laurowy, ziele i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1 godziny. Po pół godzinie dodajemy pokrojoną paprykę.
    • Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy do niego mąkę zmieszaną ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Mieszamy. Podajemy do ziemniaków, klusek, kasz. Posypujemy natką pietruszki.

Gulasz z szynki z papryką – dodatkowe informacje

Do marynowania mięsa na gulasz warto dodać pokrojoną cebulę, co pozwoli mu nabrać dodatkowego aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z szybkowara
Następny przepis: Gulasz z ciemnym piwem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode