Gulasz z serc wieprzowych

Gulasz z serc wieprzowych

Gulasz z serc wieprzowych to wykwintne danie, które zaskoczy Wasze kubki smakowe swoją intensywnością and aromatem. Jest to tradycyjna, ponadczasowa propozycja dla miłośników offal – dania odrobinę zapomniane, ale zdecydowanie warte odkrycia. Choć może wydawać się trudne do wykonania, nie jest to prawda. Oto prosta kuchnia, która dostarczy naszemu ciału niezbędnych składników odżywczych. Zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem zarówno zwolenników gulaszu, jak i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Więcej szczegółów o składnikach i instrukcję jak zrobić gulasz z serc wieprzowych znajdziecie w dalszej części.

Składniki:

  • ok. 70-80 dag serc wieprzowych
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta soli i pieprzu
  • pół kostki smalcu

Gulasz z serc wieprzowych – jak zrobić?

  1. Serca płuczemy. Gdy trochę się osuszą, należy pokroić je w kostkę.
  2. Rozgrzewamy smalec w brytfance, czekamy aż całkowicie się rozpuści.
  3. Wrzucamy pokrojone serca, mieszamy. W międzyczasie kroimy cebulkę w drobną kostkę (można także w piórka).
  4. Gdy serca będą już obsmażone dodajemy cebulę, zamieszamy, przykrywamy, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok. 1,5 – 2 godzin.
  5. Gulasz przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku).

Smacznego!

Gulasz z serc wieprzowych – dodatkowe informacje

Gulasz z serc wieprzowych idealnie pasuje zarówno do kaszy, ryżu, ziemniaków, a nawet chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z serc indyczych
Następny przepis: Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode