Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi to prawdziwa królewska uczta dla fanów tradycyjnej kuchni. Połączenie dziczyzny z aromatycznymi grzybami tworzy niepowtarzalne połączenie smaku i zapachu. Wykorzystanie łopatki wieprzowej jako okrasy wzmacnia walory smakowe. Gulasz z dzika z grzybami, to absolutny hit jesieni, kiedy to mamy dostęp do świeżych grzybów prosto z lasu. Przygotowany z pasją i cierpliwością gulasz, będzie pachnącym przysmakiem, który przeniesie Cię w głąb puszczy. Ten przepis jest dowodem na to, że dziczyzna nie musi być tylko na specjalne okazje.

Składniki:

  • 500 g mięsa z jelenia
  • garść suszonych grzybów
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • laska cynamonu
  • masło klarowane
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • MARYNATA:
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • kilka goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi – jak zrobić?

  1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.
  2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi to niesamowita kompozycja smaków i aromatów. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso jelenia staje się delikatne, miękkie i kruche. Polecam podawać go z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym, a także kiszonym ogórkiem. Dla miłośników dziczyzny, ten gulasz z pewnością będzie dziwnym i smakowitym doświadczeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z indyka z warzywami
Następny przepis: Gulasz z indyka z warzywami i makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode