Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi to prawdziwa królewska uczta dla fanów tradycyjnej kuchni. Połączenie dziczyzny z aromatycznymi grzybami tworzy niepowtarzalne połączenie smaku i zapachu. Wykorzystanie łopatki wieprzowej jako okrasy wzmacnia walory smakowe. Gulasz z dzika z grzybami, to absolutny hit jesieni, kiedy to mamy dostęp do świeżych grzybów prosto z lasu. Przygotowany z pasją i cierpliwością gulasz, będzie pachnącym przysmakiem, który przeniesie Cię w głąb puszczy. Ten przepis jest dowodem na to, że dziczyzna nie musi być tylko na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g mięsa z jelenia
- garść suszonych grzybów
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- laska cynamonu
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- MARYNATA:
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- 2 ziela angielskie
- kilka goździków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi – jak zrobić?
- Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.
- Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi to niesamowita kompozycja smaków i aromatów. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, mięso jelenia staje się delikatne, miękkie i kruche. Polecam podawać go z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym, a także kiszonym ogórkiem. Dla miłośników dziczyzny, ten gulasz z pewnością będzie dziwnym i smakowitym doświadczeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z indyka z warzywami
Następny przepis: Gulasz z indyka z warzywami i makaronem