Gulasz z indyka z warzywami i makaronem
Poznaj aromatyczny, pełen smaku gulasz z indyka z warzywami i makaronem. Idealny daniem na szybki, ale jednocześnie wykwintny obiad. Delikatność mięsa indyka doskonale komponuje się z intensywnością dodatku warzyw, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Dopełnieniem całości jest makaron, który nadaje potrawie lekkości i dodatkowo wzbogaca jej smak. Ten gulasz to prawdziwa uczta dla podniebienia, bijąca na głowę tradycyjne dania kuchni domowej. Zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie nie odmówią sobie drugiej porcji.  Ciepły, sycący i niesamowicie aromatyczny – to danie, które z pewnością zagości na Waszych stołach na długo.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 60 dekagramów piersi z indyka
 - makaron świderki
 - puszka kukurydzy
 - puszka czerwonej fasoli
 - papryka
 - duża cebula
 - 5 ogórków konserwowych
 - sól
 - pieprz
 - koncentrat pomidorowy
 - przyprawa do indyka
 - szczypta majeranku
 - szczypta ziół prowansalskich
 - szczypta kopru
 - szczypta pieprzu ziołowego
 - szczypta chili
 - szczypta tymianku
 - szczypta czosnku granulowanego
 - szczypta oregano
 - szczypta bazylii
 - przyprawa uniwersalna
 - 2 kostki rosołowe
 - 3 ząbki czosnku
 - olej
 
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – jak zrobić?
- Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do indyka i szczyptą każdej z przypraw: majeranku, ziół prowansalskich, kopru, pieprzu ziołowego, tymianku, czosnku granulowanego, oregano, bazylii i czarnego pieprzu. Polewamy kilkoma kroplami oleju i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
 - W tym czasie, gdy indyk się chłodzi, kroimy warzywa: paprykę w paski, ogórki w kostkę i cebulę jak najdrobniej. Kukurydzę i fasolę osączamy. Czosnek gnieciemy nożem i kroimy na kawałeczki.
 - W litrze wrzątku rozpuszczamy kostki rosołowe (najlepiej w dużym garnku), dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy warzywa się gotują, smażymy indyka. Gdy się zrumieni, wrzucamy do sosu.
 - Makaron gotujemy i wrzucamy do gotującego się sosu z pozostałymi składnikami. Całość zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy ziołami według uznania.
 
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – dodatkowe informacje
Sos po dodaniu warzyw gęstnieje automatycznie – nie dodajemy żadnej mąki! Należy pamiętać, by nie przesadzić z przyprawami – każdej dodajemy zaledwie szczyptę!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Następny przepis: Gulasz z jelenia





