Gulasz z indyka z warzywami i makaronem
Poznaj aromatyczny, pełen smaku gulasz z indyka z warzywami i makaronem. Idealny daniem na szybki, ale jednocześnie wykwintny obiad. Delikatność mięsa indyka doskonale komponuje się z intensywnością dodatku warzyw, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Dopełnieniem całości jest makaron, który nadaje potrawie lekkości i dodatkowo wzbogaca jej smak. Ten gulasz to prawdziwa uczta dla podniebienia, bijąca na głowę tradycyjne dania kuchni domowej. Zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie nie odmówią sobie drugiej porcji. Ciepły, sycący i niesamowicie aromatyczny – to danie, które z pewnością zagości na Waszych stołach na długo.
admin
Składniki:
- 60 dekagramów piersi z indyka
- makaron świderki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- papryka
- duża cebula
- 5 ogórków konserwowych
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy
- przyprawa do indyka
- szczypta majeranku
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta kopru
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta chili
- szczypta tymianku
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- przyprawa uniwersalna
- 2 kostki rosołowe
- 3 ząbki czosnku
- olej
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – jak zrobić?
- Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do indyka i szczyptą każdej z przypraw: majeranku, ziół prowansalskich, kopru, pieprzu ziołowego, tymianku, czosnku granulowanego, oregano, bazylii i czarnego pieprzu. Polewamy kilkoma kroplami oleju i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- W tym czasie, gdy indyk się chłodzi, kroimy warzywa: paprykę w paski, ogórki w kostkę i cebulę jak najdrobniej. Kukurydzę i fasolę osączamy. Czosnek gnieciemy nożem i kroimy na kawałeczki.
- W litrze wrzątku rozpuszczamy kostki rosołowe (najlepiej w dużym garnku), dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy warzywa się gotują, smażymy indyka. Gdy się zrumieni, wrzucamy do sosu.
- Makaron gotujemy i wrzucamy do gotującego się sosu z pozostałymi składnikami. Całość zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy ziołami według uznania.
Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – dodatkowe informacje
Sos po dodaniu warzyw gęstnieje automatycznie – nie dodajemy żadnej mąki! Należy pamiętać, by nie przesadzić z przyprawami – każdej dodajemy zaledwie szczyptę!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Następny przepis: Gulasz z jelenia