Gulasz z indyka z warzywami i makaronem

Gulasz z indyka z warzywami i makaronem

Poznaj aromatyczny, pełen smaku gulasz z indyka z warzywami i makaronem. Idealny daniem na szybki, ale jednocześnie wykwintny obiad. Delikatność mięsa indyka doskonale komponuje się z intensywnością dodatku warzyw, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Dopełnieniem całości jest makaron, który nadaje potrawie lekkości i dodatkowo wzbogaca jej smak. Ten gulasz to prawdziwa uczta dla podniebienia, bijąca na głowę tradycyjne dania kuchni domowej. Zarówno miłośnicy mięsa, jak i wegetarianie nie odmówią sobie drugiej porcji. Ciepły, sycący i niesamowicie aromatyczny – to danie, które z pewnością zagości na Waszych stołach na długo.

Składniki:

  • 60 dekagramów piersi z indyka
  • makaron świderki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka
  • duża cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do indyka
  • szczypta majeranku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta kopru
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta chili
  • szczypta tymianku
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • przyprawa uniwersalna
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 ząbki czosnku
  • olej

Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – jak zrobić?

  1. Pierś indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do indyka i szczyptą każdej z przypraw: majeranku, ziół prowansalskich, kopru, pieprzu ziołowego, tymianku, czosnku granulowanego, oregano, bazylii i czarnego pieprzu. Polewamy kilkoma kroplami oleju i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. W tym czasie, gdy indyk się chłodzi, kroimy warzywa: paprykę w paski, ogórki w kostkę i cebulę jak najdrobniej. Kukurydzę i fasolę osączamy. Czosnek gnieciemy nożem i kroimy na kawałeczki.
  3. W litrze wrzątku rozpuszczamy kostki rosołowe (najlepiej w dużym garnku), dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości. W czasie, gdy warzywa się gotują, smażymy indyka. Gdy się zrumieni, wrzucamy do sosu.
  4. Makaron gotujemy i wrzucamy do gotującego się sosu z pozostałymi składnikami. Całość zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy ziołami według uznania.

Gulasz z indyka z warzywami i makaronem – dodatkowe informacje

Sos po dodaniu warzyw gęstnieje automatycznie – nie dodajemy żadnej mąki! Należy pamiętać, by nie przesadzić z przyprawami – każdej dodajemy zaledwie szczyptę!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi
Następny przepis: Gulasz z jelenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode