Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Podróżując kulinarnie po rzadziej eksplorowanych smakach, natknęliśmy się na gulasz z jelenia. Ten wyjątkowy przepis, inspirowany staropolską kuchnią, wykorzystuje łopatkę z jelenia, która dzięki długiemu duszeniu staje się niezwykle miękka i soczysta. Gulasz z jelenia to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania. Wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem, który wypełni całe mieszkanie. Zaskocz swoich gości i przygotuj coś wyjątkowego. Duszone danie z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie prawdziwą gratką dla fanów mocnych smaków. Zainspiruj się naszym przepisem i odkryj na nowo polską kuchnię.

Składniki:

  • 650 g mięsa z sarny na gulasz
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka majeranku
  • Łyżka czosnku niedźwiedziego
  • Łyżeczka pieprzu czarnego
  • Pół łyżeczki soli
  • 4 kulki jałowca
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • Łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki mąki
  • Olej lub smalec do smażenia
  • Liść laurowy
  • Łyżeczka kminku

Gulasz z jelenia – jak zrobić?

  1. Mięso z łopatki z jelenia marynujemy w przyprawach jak najdłużej.
  2. Oprószamy mięso mąką i obsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  3. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 2,5 h kontrolując poziom wody.
  4. Pod koniec dodajemy chrzan.

Gulasz z jelenia – dodatkowe informacje

Podaję z plackami ziemniaczanymi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz z indyka z warzywami i makaronem
Następny przepis: Gulasz z jelenia z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode