Gulasz wieprzowy z marchewką
Gulasz wieprzowy z marchewką to jedno z tych prostych, aczkolwiek porywających dań pełnych smaku i aromatu, które przywołują na myśl domowe, ciepłe obiady. To doskonała propozycja na rodzinny obiad albo przyjacielskie spotkanie. Dodatek marchewki zawiera witaminy, które są zdrowe dla naszego ciała i nadaje potrawie słodyczy, która doskonale komponuje się z pikantną nutą mięsa. Ta uniwersalna i sycąca potrawa jest klasycznym połączeniem mięsa z warzywami, królującym w kuchniach na całym świecie. Bez względu na to, czy szukasz czegoś na weekendowy obiad, czy też komfortowego posiłku na tydzień – gulasz wieprzowy z marchewką na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- 600g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka, schab)
- 450g marchewki mini mrożonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Gulasz z marchewką – jak zrobić?
- Mięso kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną cebulę przekładamy do większego garnka.
- Następnie podsmażamy mięso na rumiano. Dokładamy do cebuli, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Następnie dodajemy mrożoną marchewkę mini, koncentrat pomidorowy, tymianek i dusimy jeszcze około pół godziny do miękkości marchewki.
- Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do gulaszu. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy. Gulasz podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą. Życzę smacznego 🙂
Gulasz wieprzowy z marchewką – dodatkowe informacje
Zamiast marchewek mini można dodać 2 pokrojone w plasterki marchewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wietnamska zupa Pho
Następny przepis: Wieprzowina w sosie własnym