Gulasz węgierski
Gulasz węgierski to tradycyjne danie rodem z węgier, zasłużone za swoje głębokie, bogate smaki i zapachy. Ta aromatyczna potrawa składa się z wielu składników, które razem tworzą niepowtarzalny smak. Mięsny, pikantny charakter gulaszu nadaje mu okrasa, co wpływa na konsystencje dania, nadając mu jednocześnie głęboki smak. Gulasz węgierski to danie, które może zagościć na naszych stołach podczas zimnych, wieczornych spotkań z rodziną. Każda łyżka to prawdziwa eksplozja smaku. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem pikantnych dań, czy po prostu szukasz nowego przepisu do swojej kuchni, gulasz węgierski na pewno Cię zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Gulasz węgierski – jak zrobić?
- Mięso wołowe kroimy w kostkę, obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, sól, marską, ostrą paprykę, kumin oraz wlewamy niewielką ilość oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
- Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, tak żeby przykryła mięso. Dodajemy listek laurowy, ziela angielskie, gotujemy do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze gotujemy.
- Gulasz zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy smalec, dodajemy słodką paprykę, lekko przesmażamy, dodajemy do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz węgierski – dodatkowe informacje
Gulasz węgierski możemy zrobić z mięsa wieprzowego.