Gulasz sojowy z warzywami

Gulasz sojowy z warzywami

Nie ma nic lepszego niż gorący, sycący gulasz sojowy z warzywami podany w chłodne, jesienne dni. Ten wegański przepis jest łatwy do przygotowania i składa się z przede wszystkim z powszechnie dostępnych składników. Gulasz sojowy z warzywami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie dania bogate w białko roślinne. Wegańskie kotlety sojowe doskonale zastępują tradycyjne mięso, a różnorodność warzyw dodaje potrawie wyrazistego smaku. Bez względu na to, czy jesteś weganinem, wegetarianinem czy mięsożercą, ten gulasz z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem i sycącym charakterem.

Składniki:

  • 2 opakowania kotletów sojowych
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól, cukier, pieprz
  • łyżka oleju do smażenia

Gulasz sojowy z warzywami – jak zrobić?

  1. 1. Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i dodać sos sojowy. Odstawić na namoczenie.
  2. 2. Marchewki obrać i pokroić w plastry. Odciąć końcówki fasoli szparagowej i pokroić na pół. Ugotować „al dente” w osolonej i osłodzonej wodzie.
  3. 3. Cebulę pokroić w pióra, cukinię w plasterki. Podsmażyć do miękkości a następnie dodać ugotowaną marchew i fasolkę.
  4. 4. Do warzyw dodać pomidory z puszki, pastę paprykową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do zagotowania, dodać sól, cukier i pieprz do smaku oraz oregano.
  5. 5. Do całości dodać namoczone kotlety sojowe i dusić ok. 10 minut.

Gulasz sojowy z warzywami – dodatkowe informacje

Gulasz sojowy z warzywami, zwany również gulaszem z kotletów sojowych, może być przygotowany na dwa sposoby. Można użyć kotletów sojowych w całości lub pokroić je na mniejsze kawałki po namoczeniu.

Warto pamiętać, że przyprawy i warzywa w gulaszu powinny być dodawane według swojego gustu, aby nadać danu odpowiedni smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz segedyński
Następny przepis: Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode