Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

Gulasz segedyński to wykwintne danie o bogatym, intensywnym smaku, które swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Przepis, który prezentujemy, został opracowany przez znanego szefa kuchni, Roberta Makłowicza, i jest to jego unikalna interpretacja klasycznego gulaszu segedyńskiego. To danie to prawdziwy komfort dla podniebienia, łącząc w sobie mięso, kapustę kiszoną i aromatyczne przyprawy. Ten gulasz będzie idealny na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciepły, sycący i pełen smaku – gulasz segedyński Makłowicza to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsnych potraw.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1,2 kg mięsa z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • olej rzepakowy do podsmażenia

Gulasz segedyński – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę całość podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać papryki w proszku i pokrojone w grubą kostkę mięso. Zalać szklanką wody, posolić i dusić do miękkości. Kapustę w razie potrzeby wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć do miękkiego mięsa. Dolać szklankę wody, kminek. Przykryć i dusić do miękkości.
  2. Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę wymieszaną z mąką i 100 ml zimnej wody. Wymieszać dodać sól i pieprz. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany.

Gulasz segedyński – dodatkowe informacje

W razie potrzeby dodać jeszcze wodę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gulasz po gruzińsku
Następny przepis: Gulasz sojowy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode