Gulasz sojowy z warzywami
Nie ma nic lepszego niż gorący, sycący gulasz sojowy z warzywami podany w chłodne, jesienne dni. Ten wegański przepis jest łatwy do przygotowania i składa się z przede wszystkim z powszechnie dostępnych składników. Gulasz sojowy z warzywami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie dania bogate w białko roślinne. Wegańskie kotlety sojowe doskonale zastępują tradycyjne mięso, a różnorodność warzyw dodaje potrawie wyrazistego smaku. Bez względu na to, czy jesteś weganinem, wegetarianinem czy mięsożercą, ten gulasz z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem i sycącym charakterem.
admin
Składniki:
- 2 opakowania kotletów sojowych
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 30 dag fasolki szparagowej
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 4 łyżki pasty paprykowej
- 3 łyżki koncentratu
- 2 łyżeczki oregano
- sól, cukier, pieprz
- łyżka oleju do smażenia
Gulasz sojowy z warzywami – jak zrobić?
- 1. Kotlety sojowe zalać gorącym bulionem i dodać sos sojowy. Odstawić na namoczenie.
- 2. Marchewki obrać i pokroić w plastry. Odciąć końcówki fasoli szparagowej i pokroić na pół. Ugotować „al dente” w osolonej i osłodzonej wodzie.
- 3. Cebulę pokroić w pióra, cukinię w plasterki. Podsmażyć do miękkości a następnie dodać ugotowaną marchew i fasolkę.
- 4. Do warzyw dodać pomidory z puszki, pastę paprykową oraz koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do zagotowania, dodać sól, cukier i pieprz do smaku oraz oregano.
- 5. Do całości dodać namoczone kotlety sojowe i dusić ok. 10 minut.
Gulasz sojowy z warzywami – dodatkowe informacje
Gulasz sojowy z warzywami, zwany również gulaszem z kotletów sojowych, może być przygotowany na dwa sposoby. Można użyć kotletów sojowych w całości lub pokroić je na mniejsze kawałki po namoczeniu.
Warto pamiętać, że przyprawy i warzywa w gulaszu powinny być dodawane według swojego gustu, aby nadać danu odpowiedni smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz segedyński
Następny przepis: Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą