Gulasz segedyński
Gulasz segedyński to wykwintne danie o bogatym, intensywnym smaku, które swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Przepis, który prezentujemy, został opracowany przez znanego szefa kuchni, Roberta Makłowicza, i jest to jego unikalna interpretacja klasycznego gulaszu segedyńskiego. To danie to prawdziwy komfort dla podniebienia, łącząc w sobie mięso, kapustę kiszoną i aromatyczne przyprawy. Ten gulasz będzie idealny na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciepły, sycący i pełen smaku – gulasz segedyński Makłowicza to prawdziwy rarytas dla miłośników mięsnych potraw.
admin
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1,2 kg mięsa z łopatki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- olej rzepakowy do podsmażenia
Gulasz segedyński – jak zrobić?
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę całość podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać papryki w proszku i pokrojone w grubą kostkę mięso. Zalać szklanką wody, posolić i dusić do miękkości. Kapustę w razie potrzeby wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dołożyć do miękkiego mięsa. Dolać szklankę wody, kminek. Przykryć i dusić do miękkości.
- Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę wymieszaną z mąką i 100 ml zimnej wody. Wymieszać dodać sól i pieprz. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany.
Gulasz segedyński – dodatkowe informacje
W razie potrzeby dodać jeszcze wodę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gulasz po gruzińsku
Następny przepis: Gulasz sojowy z warzywami