Gryczane podpłomyki
Podpłomyki gryczane to zdrowsza wersja popularnej polskiej potrawy. Chrupiące od spodu, a miękkie w środku, stanowią alternatywę dla tradycyjnego chleba. Przygotowuje się je z gryki, której korzystne właściwości są doceniane w zdrowym odżywianiu. Jest źródłem białka i błonnika, a także ważnych minerałów, takich jak magnez, potas i cynk. Wykorzystanie jej do przygotowania podpłomyków to świetny sposób na wprowadzenie do diety produktów pełnoziarnistych. Podpłomyki gryczane są prostym i szybkim daniem do przyrządzenia, więc idealnie sprawdzą się zarówno na codzienne śniadanie, lunch czy kolację, jak i na większe spotkania rodzinne czy przyjęcia.
admin
Składniki:
-
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
-
2 jajka
-
sól
Gryczane podpłomyki – jak zrobić?
- Kaszę mielimy w młynku do kawy na mąkę. Dodajemy jajka, ok. pół łyżeczki soli i tyle wody, aby dało się zagnieść dość elastyczne ciasto, które dzielimy na kilka małych kul. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy krążki.
- Krążki układamy na rozgrzaną, suchą patelnię bez tłuszczu i opiekamy kilka minut z każdej strony. Gotowe podpłomyki studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gryczane podpłomyki – dodatkowe informacje
Zamiast kaszy gryczanej możemy użyć gotowej mąki gryczanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gryczane muffinki z malinami
Następny przepis: Grzaniec z piwa na przeziębienie