Grzaniec z piwa na przeziębienie

Grzaniec z piwa na przeziębienie

Grzaniec z piwa to domowy sposób na walkę z przeziębieniem. Ciepłe, aromatyczne i wyjątkowo kojące – to właśnie takie jest to staropolskie remedium. Piwo, miod, przyprawy i odrobina soli łączą swoje siły, aby przynieść ulgę podrażnionemu gardłu i złagodzić kaszel. Z imbirem czy winem, nasz przepis daje pełną dowolność i pozwala dostosować smak według indywidualnych upodobań. Jeżeli poszukujesz sprawdzonego domowego sposobu na przeziębienie, grzaniec piwny jest wart wypróbowania. Ciepłe piwo z miodem już od wieków pomaga przetrwać zimowe wieczory i pokonać nieprzyjemne dolegliwości. To doskonałe połączenie tradycji i skuteczności.

Składniki:

  • 0,5 litra piwa
  • przyprawa do grzańca lub pierników, można zrobić samemu, tłucząc w moździerzu:
  • kawałek laski cynamonu
  • kawałek imbiru lub imbir mielony
  • kawałek gwiazdki anyżku
  • 3-4 goździki
  • szczypta kardamonu
  • kilka ziarenek kolendry
  • Plasterek z cytryny, ewentualnie sok z cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 kieliszek rumu
  • można dodać 1 żółtko

Grzaniec z piwa na przeziębienie – jak zrobić?

  1. Piwo wlać do garnka, podgrzewać na średnim ogniu, nie dopuścić do wrzenia.
  2. Dodać przyprawy i rum.
  3. W kuflu, w którym będziemy podawać grzańca, zmieszać żółtko z miodem. Dodać sok z cytryny lub plasterek cytryny.
  4. Wlać gorące piwo.

Porady – dodatkowe informacje

Gdy do domowego grzańca z piwa używamy przyprawy do piernika, warto zwrócić uwagę, czy nie zawiera mąki. Optymalna temperatura podgrzewania piwa to nie więcej niż 40 st. Powyżej tej temperatury miód traci swoje lecznicze właściwości. Jednak im cieplejszy grzaniec, tym lepiej rozgrzewa.

Jeśli dodamy żółtko, napój będzie mętny. Z kolei dla dzieci i abstynentów piwo można zastąpić mlekiem, a rum pominąć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grysik z sokiem malinowym
Następny przepis: Grzaniec galicyjski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode