Grillowane szparagi z boczkiem
Niewiele rzeczy może przewyższyć sezonowe świeże szparagi zielone, grillowane do złotej barwy i owinięte w chrupiący plaster boczku. Ten niezwykle prosty w swojej formule przepis podbija serca miłośników kuchni grilla. Lekko pikantne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku szparagi z boczkiem są prawdziwym łakomym kąskiem, którym można zaskoczyć swoich bliskich podczas letniego grilla. Smak i aromat tych delikatnych warzyw idealnie komponują się z wyrazistym boczkiem, tworząc niezapomniane połączenie. Jeżeli szukasz niebanalnego dodatku do mięsnych dań z grilla, grillowane szparagi z boczkiem będą idealnym rozwiązaniem.
admin
Składniki:
- 1. Pęczek świeżych szparagów
- 2. Plasterki wędzonego boczku (najlepiej jeden plaster na jeden szparag)
- 3. Opcjonalnie pieprz i sól do smaku
Grillowane szparagi z boczkiem – jak zrobić?
- 1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (chwytamy w dwie ręce i staramy się przełamać końcówkę, odłamaną część wyrzucamy)
- 2. Tak przygotowane szparagi gotujemy około 5 min.
- 3. Zagotowane odsączmy i odkładamy na chwilę do wystygnięcia.
- 4. Szparagi zawijamy pojedynczo w plasterki boczku – w tym punkcie na pewno pomogą panowie, lecz nie nabierzcie się na ich dobre serce – oni po prostu chcą zjeść cały boczek 😀
- 5. Układamy przygotowane szparagi na grillu lub patelni grillowej i czekamy do momentu zrumienienia się boczku z każdej strony.
Grillowane szparagi z boczkiem – dodatkowe informacje
Kilka propozycji na użycie szparagów:
1. Tarty warzywne ze szparagami.
2. Sycące danie obiadowe np. w połączeniu z makaronem lub rybą.
3. Przekąska np. połączenie szparagów z serem kozim lub parmezanem.
4. W połączeniu z sosami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowane pomidory z jajkiem i pieczarkami
Następny przepis: Grillowane tosty