Grillowane szparagi z boczkiem

Grillowane szparagi z boczkiem

Niewiele rzeczy może przewyższyć sezonowe świeże szparagi zielone, grillowane do złotej barwy i owinięte w chrupiący plaster boczku. Ten niezwykle prosty w swojej formule przepis podbija serca miłośników kuchni grilla. Lekko pikantne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku szparagi z boczkiem są prawdziwym łakomym kąskiem, którym można zaskoczyć swoich bliskich podczas letniego grilla. Smak i aromat tych delikatnych warzyw idealnie komponują się z wyrazistym boczkiem, tworząc niezapomniane połączenie. Jeżeli szukasz niebanalnego dodatku do mięsnych dań z grilla, grillowane szparagi z boczkiem będą idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 1. Pęczek świeżych szparagów
  • 2. Plasterki wędzonego boczku (najlepiej jeden plaster na jeden szparag)
  • 3. Opcjonalnie pieprz i sól do smaku

Grillowane szparagi z boczkiem – jak zrobić?

  1. 1. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (chwytamy w dwie ręce i staramy się przełamać końcówkę, odłamaną część wyrzucamy)
  2. 2. Tak przygotowane szparagi gotujemy około 5 min.
  3. 3. Zagotowane odsączmy i odkładamy na chwilę do wystygnięcia.
  4. 4. Szparagi zawijamy pojedynczo w plasterki boczku – w tym punkcie na pewno pomogą panowie, lecz nie nabierzcie się na ich dobre serce – oni po prostu chcą zjeść cały boczek 😀
  5. 5. Układamy przygotowane szparagi na grillu lub patelni grillowej i czekamy do momentu zrumienienia się boczku z każdej strony.

Grillowane szparagi z boczkiem – dodatkowe informacje

Kilka propozycji na użycie szparagów:

1. Tarty warzywne ze szparagami.

2. Sycące danie obiadowe np. w połączeniu z makaronem lub rybą.

3. Przekąska np. połączenie szparagów z serem kozim lub parmezanem.

4. W połączeniu z sosami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowane pomidory z jajkiem i pieczarkami
Następny przepis: Grillowane tosty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode