Grillowane plastry cukinii
Przepis na grillowane plastry cukinii to doskonały sposób na przygotowanie zdrowego i sycącego posiłku. Ta prostota składników oraz ich przygotowania jest idealna dla fanów grillowania, a delikatny smak cukinii doskonale komponuje się z różnego rodzaju sosami lub dodatkami. Ten przepis jest nie tylko obfity w białko, ale również w błonnik, który pomaga w utrzymaniu zdrowego systemu pokarmowego. Cukinia jest niskokaloryczna i pełna składników odżywczych, dzięki czemu jest idealnym wyborem dla każdego, kto chce zjeść zdrowo, lekko i smacznie. Nauczymy się jak grillować cukinie, aby osiągnąć idealny smak i konsystencję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 małe cukinie
- główka czosnku
- 1/2 szkl. oliwy z oliwek
- 1/2 szkl. oleju
- przyprawa do dań z grilla
- sól
- pieprz
- zioła (np. bazylia, oregano, tymianek, cząber lub majeranek)
Grillowane plastry cukinii – jak zrobić?
- Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie zdejmując skórki i nie wydrążając, kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm.
- Przygotowujemy zalewę: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej i oliwę z oliwek wlewamy do salaterki, dodajemy czosnek, mieszamy. Następnie wsypujemy przyprawę do dań z grilla, szczyptę soli oraz pieprzu, ponownie mieszamy.
- Każdy plaster cukinii zanurzamy w zalewie, następnie oprószamy obficie ziołami. Układamy na ruszcie. Pieczemy, aż zmiękną i nabiorą brązowego koloru.
Grillowane plastry cukinii – dodatkowe informacje
Cukinia jest świetnym dodatkiem do grillowanego mięsa (szaszłyków, boczku, karkówki, kiełbasy czy kaszanki). Można ją podać z chrupiącym pieczywem. Wystarczy natrzeć kromki ząbkiem podpieczonego czosnku oraz miąższem z połowy pomidora i lekko zrumienić na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowane/pieczone żeberka pomarańczowo-imbirowe
Następny przepis: Grillowane polędwiczki wieprzowe