GRILLOWANE MĄTWY (SEPPIE alla GRIGLIA)

GRILLOWANE MĄTWY (SEPPIE alla GRIGLIA)

Zapraszam Was na wyjątkowe kulinarne doświadczenie we włoskim stylu – grillowane mątwy, czyli „Seppie alla Griglia”. To propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i wyrafinowanych smaków. Mątwy, zwane również sepiami, są popularnym składnikiem w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. Dzięki grillowaniu zyskują wyjątkowy, delikatny smak i aromat. Składniki na ten przepis są proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis jest doskonałym pomysłem na letni obiad czy kolację. Śmiało można go też wykorzystać podczas rodzinnych spotkań czy grillowania na świeżym powietrzu. Nie zwlekajcie, spróbujcie grillowanych mątwy!

Składniki:

  • Oczyszczone mątwy (świeże lub mrożone)
  • Na marynatę:
  • Czosnek
  • Natka z pietruszki
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • Cytryna pokrojona w ćwiartki

Grillowane mątwy (seppie alla griglia) – jak zrobić?

  1. Umyć dokładnie mątwy i ponacinać delikatnie ich zewnętrzną skórkę tworząc kratkę.
  2. Posiekać natkę pietruszki, czosnek pokroić na duże kawałki, dodać dość dużo soku z cytryny i oliwę z oliwek, doprawić solą. Do tak przygotowanej marynaty włożyć mątwy i marynować przez co najmniej 1 godzinę.
  3. Dobrze rozgrzać grill i kiedy nie będzie już płomienia, a węgiel będzie dobrze rozgrzany, piec z obu stron mątwy przez ok 20-30 minut (w zależności od wielkości, moje były olbrzymie).
  4. Podawać bardzo gorące, udekorowane ćwiartkami cytryny.
    Buon Appetito!

GRILLOWANE MĄTWY (SEPPIE alla GRIGLIA) – dodatkowe informacje

Do grillowania nadają się wszystkie wielkości mątw im mniejsze tym mięso jest delikatniejsze i krócej się grilluje. Mątwy są dobrze ugrillowane gdy mięso jest al dente, zbyt długie grillowanie sprawi, że będą gumiaste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SELER NACIOWY INACZEJ
Następny przepis: Ser na podpuszczce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode