GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ
Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż grillowane bakłażany? Te soczyste, delikatne plączki, kiedy są odpowiednio przygotowane, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś mamy coś wyjątkowego: Grilowane Bakłażany w Oliwie Pachnące Miętą. To orzeźwiające danie, które łączy w sobie smakoszy i amatorów zdrowego stylu życia. Świeżość mięty, aromatyczna oliwa i delikatne bakłażany to połączenie, które sprawi, że Wasze kubki smakowe będą prosiły o jeszcze. Takie bakłażany są idealne jako dodatek do mięsa, ryb, ale także jako samodzielne danie. Wystarczy do nich świeża, chrupiąca bagietka, aby delektować się ich smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- ok.150 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego lub innego ulubionego
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- świeża mięta
Grillowane bakłażany w oliwie pachnące miętą – jak zrobić?
- Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i ugrillować z obu stron. Oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem.
- Do naczynia układać wartwami: ugrillowane bakłażany (ewentualnie lekko posolić), plasterki czosnku, listki mięty i polewać oliwą.
GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ – dodatkowe informacje
Grillowane bakłażany w oliwie można spożywać od razu, ale najlepsze są po paru godzinach lub następnego dnia. Przechowują się idealnie w lodówce przez tydzień. Kto nie przepada za smakiem mięty można zastąpić ją posiekaną natką pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)
Następny przepis: Grillowane mielone