GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ

GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ

Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż grillowane bakłażany? Te soczyste, delikatne plączki, kiedy są odpowiednio przygotowane, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dziś mamy coś wyjątkowego: Grilowane Bakłażany w Oliwie Pachnące Miętą. To orzeźwiające danie, które łączy w sobie smakoszy i amatorów zdrowego stylu życia. Świeżość mięty, aromatyczna oliwa i delikatne bakłażany to połączenie, które sprawi, że Wasze kubki smakowe będą prosiły o jeszcze. Takie bakłażany są idealne jako dodatek do mięsa, ryb, ale także jako samodzielne danie. Wystarczy do nich świeża, chrupiąca bagietka, aby delektować się ich smakiem.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • ok.150 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub innego ulubionego
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża mięta

Grillowane bakłażany w oliwie pachnące miętą – jak zrobić?

  1. Bakłażany pokroić w 1 cm plastry i ugrillować z obu stron. Oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem.
  2. Do naczynia układać wartwami: ugrillowane bakłażany (ewentualnie lekko posolić), plasterki czosnku, listki mięty i polewać oliwą.

GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ – dodatkowe informacje

Grillowane bakłażany w oliwie można spożywać od razu, ale najlepsze są po paru godzinach lub następnego dnia. Przechowują się idealnie w lodówce przez tydzień. Kto nie przepada za smakiem mięty można zastąpić ją posiekaną natką pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)
Następny przepis: Grillowane mielone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode