GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)

GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM (TAGLIATA con RUCOLA e PARMIGIANO)

Tagliata wołowa to jeden z klasycznych dań włoskiej kuchni, który łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem. Ta aromatyczna potrawa składa się z doskonale grillowanej wołowiny podawanej na stałe łóżko świeżej rukoli, która kontrastuje z mięsem, dodając lekkości i świeżości. Na wierzch potrawy posypujemy dużą ilość parmezanu, który dodaje słodyczy i głębi smaku. Owa pełna smaków tagliata jest doskonała jako danie na specjalne okazje czy elegancki obiad w ogrodzie. Szczególną uwagę przy jej przygotowaniu wymaga wybór dobrej jakości mięsa wołowego. Pamiętajmy, że od tego kluczowego elementu zależy ostateczny smak naszej potrawy.

Składniki:

  • na 4 osoby:
  • 600 g wysokiej jakości wołowiny (rostbef)
  • ok. 150 g sera parmezanowego lub grana padano
  • ok. 200 g rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • kremowy ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Grillowana wołowina z rukolą i parmeznem (tagliata con rucola e parmigiano) – jak zrobić?

  1. GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą. Ser pokroić na cieńkie plastry.
  2. GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM Rozgrzać dobrze grilla. Grillować mięso z obu stron po parę minut (wg uznania krwiste, półkrwiste).
  3. GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM Jeśli chce się uzyskać mięso miękkie i dobrze wypieczone, najpierw obsmażyć plastry z obu stron.
  4. GRILLOWANA WOŁOWINA z RUKOLĄ i PARMEZNEM Następnie pokroić w poprzek na wąskie kawałki i szybko podpiec pojedyncze kawałki.
  5. Mięso podawać gorące, obłożone rukolą, posypane serem i polane kremem balsamicznym.

Porady – dodatkowe informacje

Mięso tagliata wołowa należy posolić po ugrillowaniu, nie wolno go solić przed grillowaniem. Nie polecamy używania jakiejkolwiek marynaty, sekret smaku to dobrej jakości mięso, nie zakłócajcie jego smaku przyprawami! Aby pokroić parmezan na cieńkie plasterki można użyć obieraczki do warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowana polędwiczka wieprzowa
Następny przepis: GRILLOWANE BAKŁAŻANY w OLIWIE PACHNĄCE MIĘTĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode