Grillowana cukinia z mozzarellą
Grillowana cukinia z mozzarellą to proste i wyjątkowo smaczne danie, które zaskoczy każdego zaproszonego gościa na letnie spotkanie przy grillu. Delikatna cukinia, wspaniale komponująca się z topioną mozzarellą, to kwintesencja lata zamknięta w jednym przepisie. Jest to danie niskokaloryczne, więc bez problemu zmieści się w diecie każdej osoby dbającej o swoją sylwetkę. Nadaje się również dla wegetarian. Grillowana cukinia z mozzarellą to przepis, który powinien znaleźć się na liście ulubionych dań każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- cukinia
- ser mozzarella
- oliwa z oliwek
- czosnek ok. 3 ząbków na średnią cukinię
- sól
- pieprz
Grillowana cukinia z mozzarellą – jak zrobić?
- Cukinię kroimy na talary i nakłuwamy lekko widelcem. Do ok.1/4 szkl. oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Polewamy gotowym sosem cukinię następnie kładziemy po plasterku sera mozzarelli.
- Grillujemy ok 7-10 minut.
Grillowana cukinia z mozzarellą – dodatkowe informacje
Czosnek z oliwą można również zmiksować blenderem.