Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną
Zapraszamy na przygodę kulinarnej gratki, gdzie warzywa łączą się z mięsem, tworząc wyjątkowy posiłek. Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną to wyśmienite, wypełnione smakiem danie, którego nie można przegapić w sezonie grillowym. Kuszące połączenie soczystej mieśnej nadzienia z delikatnością grillowanej cukinii zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i warzyw. Wypróbuj ten unikalny przepis na cukinię faszerowaną na grilla i ciesz się smakiem lata, bez względu na sezon. Ta faszerowana cukinia z grilla na pewno podbije Twoje serce. Spróbuj tego prostego, ale wyrafinowanego przepisu na grill.
Piotr Zieliński
Składniki:
- cukinia – 1 szt.
- cebula – 1 szt.
- wieprzowina mielona – 400 g
- keczup pikantny domowy – 1 łyżka
- bulion – ½ szk.
- czosnek posiekany – 1 ząbek
- kasza jaglana ugotowana – 2 łyżki
- mozzarella – 50 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- majeranek – 1 łyżeczka
- sól morska – do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną – jak zrobić?
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i odłożyć go na bok. Połówki cukinii oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek.
- Grillować na patelni lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
- Na łyżce oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać zmielone mięso i smażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup, pokrojony miąższ cukinii, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć rondel i dusić mięso do miękkości, pod koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Odstawić z ognia, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i keczup, doprawić majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, wymieszać.
- Mięsnym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Na wierzchu ułożyć kawałki sera mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 – 20 minut, aż cukinia będzie miękka.
xxxx – dodatkowe informacje
*w wersji ekonomicznej można zwiększyć ilość ugotowanej kaszy, wtedy otrzymamy więcej porcji.