Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną

Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną

Zapraszamy na przygodę kulinarnej gratki, gdzie warzywa łączą się z mięsem, tworząc wyjątkowy posiłek. Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną to wyśmienite, wypełnione smakiem danie, którego nie można przegapić w sezonie grillowym. Kuszące połączenie soczystej mieśnej nadzienia z delikatnością grillowanej cukinii zadowoli zarówno miłośników mięsa, jak i warzyw. Wypróbuj ten unikalny przepis na cukinię faszerowaną na grilla i ciesz się smakiem lata, bez względu na sezon. Ta faszerowana cukinia z grilla na pewno podbije Twoje serce. Spróbuj tego prostego, ale wyrafinowanego przepisu na grill.

Składniki:

  • cukinia – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • wieprzowina mielona – 400 g
  • keczup pikantny domowy – 1 łyżka
  • bulion – ½ szk.
  • czosnek posiekany – 1 ząbek
  • kasza jaglana ugotowana – 2 łyżki
  • mozzarella – 50 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Grillowana cukinia faszerowana mieloną wieprzowiną – jak zrobić?

  1. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ i odłożyć go na bok. Połówki cukinii oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek.
  2. Grillować na patelni lub w piekarniku po 5 minut z każdej strony.
  3. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać zmielone mięso i smażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać keczup, pokrojony miąższ cukinii, następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć rondel i dusić mięso do miękkości, pod koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż prawie cały płyn wyparuje. Odstawić z ognia, dodać ugotowaną kaszę jaglaną i keczup, doprawić majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, wymieszać.
  4. Mięsnym farszem wypełnić wgłębienia w cukinii. Na wierzchu ułożyć kawałki sera mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 – 20 minut, aż cukinia będzie miękka.

xxxx – dodatkowe informacje

*w wersji ekonomicznej można zwiększyć ilość ugotowanej kaszy, wtedy otrzymamy więcej porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gremolata wg Buni
Następny przepis: Grillowana feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode