Greckie ciasto bougatsa

Greckie ciasto bougatsa

Bougatsa to tradycyjne greckie ciasto, które bije rekordy popularności na całym świecie. Idealnie łączy w sobie subtelność, słodycz i nieskomplikowane przygotowanie. Te drobne bułeczki są wypełnione słodkim lub słonym nadzieniem, co czyni je doskonałym wyborem na dowolną porę dnia. Zarówno pyszny deser, jak i sycąca przekąska w ciągu dnia – bougatsa to grecka delicja, która ucieszy każde podniebienie, pozwalając na chwilę przenieść się na słoneczne wybrzeża Grecji. Poniżej przedstawiamy przepis na to wspaniałe ciasto, które bez wątpienia stanie się ulubieńcem na waszym stole.

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 650 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 70 g masła
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • około 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Greckie ciasto bougatsa – jak zrobić?

  1. Przygotuj masę: do garnka daj jajka, mleko, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą i 1/2 szklanki cukru. Wymieszaj trzepaczką. Postaw na gazie i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta. Wystudź.
  2. Masło rozpuść w rondelku. Rozłóż 1 płat ciasta filo i posmaruj je masłem za pomocą pędzelka. Na nim ułóż kolejny płat ciasta. Ułóż tak połowę płatków ciasta znajdujących się w opakowaniu, smarując każdy odrobiną masła. Wzdłuż na środku ciasta rozprowadź połowę masy. Puste części ciasta załóż na krem. Boki dociśnij. Tak przygotowane prostokątne ciasto przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo przygotuj ciasto z pozostałej połowy składników i połóż obok na blaszce. Natnij ciasta w trzech miejscach i posmaruj resztką masła. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Greckie ciasto bougatsa – dodatkowe informacje

Ciasto bougatsa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia
Następny przepis: Grecki sernik jogurtowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode