Greckie briami po mojemu
Briami to tradycyjny grecki przepis, który składa się głównie z pieczonych warzyw pokrojonych w grubszą kostkę. Jest odpowiednikiem ratatouille. Można je podać jako samodzielne danie dla wegetarian lub jako dodatek do mięsnych potraw. W wersji po mojemu, dodaję kilka ulubionych składników, których nie znajdziesz w tradycyjnej briami, ale które dodają całości niepowtarzalnego smaku. Można go zrobić na wiele sposobów, a każda grecka babcia ma na ten temat swoje zdanie. Przepis jest prosty, niezbędne składniki masz zazwyczaj pod ręką, a efekt końcowy z pewnością zachwyci. Daj się zaskoczyć!
Piotr Zieliński
Składniki:
- cukinia zielona – 0.5 sztuki
- kabaczek – 0.5 sztuki
- pomidory małe – 7 sztuk
- ziemniaki – 3 sztuki
- marchewka większa – 1 sztuka
- fasolka szparagowa żołta – 10 dekagramów
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- oregano suszone – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- ser żółty lub ser feta – 5 dekagramów
- listki świeżej bazylii – 5 łyżek
- sól i pieprz (do smaku)
Greckie briami po mojemu – jak zrobić?
- Lekko podgotowujemy umytą fasolkę szparagową.
- Resztę warzyw myjemy, osuszamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy.
- Cukinię i kabaczka kroimy w plasty ok. pół centymetra. Tak samo kroimy obrane ziemniaki. Natomiast obraną marchewkę kroimy na cieńsze plasterki.
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki.
-
W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym oregano.
- Pieczemy w piekarniku około 70 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy naczynie, posypujemy posiekanymi ząbkami czosnku i startym żółtym serem lub serem feta – zapiekamy 5 minut bez przykrycia – do lekkiego zrumienienia.
- Podajemy briami posypane świeżą bazylią (dobrze smakuje również z natką zielonej pietruszki).
Greckie briami po mojemu – dodatkowe informacje
Zamiast kabaczka możemy użyć bakłażana.