Greckie briami po mojemu

Greckie briami po mojemu

Briami to tradycyjny grecki przepis, który składa się głównie z pieczonych warzyw pokrojonych w grubszą kostkę. Jest odpowiednikiem ratatouille. Można je podać jako samodzielne danie dla wegetarian lub jako dodatek do mięsnych potraw. W wersji po mojemu, dodaję kilka ulubionych składników, których nie znajdziesz w tradycyjnej briami, ale które dodają całości niepowtarzalnego smaku. Można go zrobić na wiele sposobów, a każda grecka babcia ma na ten temat swoje zdanie. Przepis jest prosty, niezbędne składniki masz zazwyczaj pod ręką, a efekt końcowy z pewnością zachwyci. Daj się zaskoczyć!

Składniki:

  • cukinia zielona – 0.5 sztuki
  • kabaczek – 0.5 sztuki
  • pomidory małe – 7 sztuk
  • ziemniaki – 3 sztuki
  • marchewka większa – 1 sztuka
  • fasolka szparagowa żołta – 10 dekagramów
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • oregano suszone – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser żółty lub ser feta – 5 dekagramów
  • listki świeżej bazylii – 5 łyżek
  • sól i pieprz (do smaku)

Greckie briami po mojemu – jak zrobić?

  1. Lekko podgotowujemy umytą fasolkę szparagową.
  2. Resztę warzyw myjemy, osuszamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy.
  3. Cukinię i kabaczka kroimy w plasty ok. pół centymetra. Tak samo kroimy obrane ziemniaki. Natomiast obraną marchewkę kroimy na cieńsze plasterki.
  4. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.Kroimy na ćwiartki.
  5. przed pieczeniem

    W naczyniu żaroodpornym układamy wszystkie warzywa. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonym oregano.

  6. Pieczemy w piekarniku około 70 minut w 200 stopniach pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy naczynie, posypujemy posiekanymi ząbkami czosnku i startym żółtym serem lub serem feta – zapiekamy 5 minut bez przykrycia – do lekkiego zrumienienia.
  7. Podajemy briami posypane świeżą bazylią (dobrze smakuje również z natką zielonej pietruszki).

Greckie briami po mojemu – dodatkowe informacje

Zamiast kabaczka możemy użyć bakłażana.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Greckie ciasto bougatsa
Następny przepis: Greckie Souvlaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode