Greckie Souvlaki

Greckie Souvlaki

Greckie Souvlaki to tradycyjne danie z Grecji, które zdobyło dużą popularność na całym świecie. Jest znane ze swojego intensywnego smaku, aromatu oraz delikatnej konsystencji mięsa. Souvlaki przypomina kebab, z tym że smak jest bardziej zbliżony do kuchni śródziemnomorskiej dzięki dodatkom takim jak oliwa z oliwek czy oregano. Ten przepis na greckie souvlaki jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Idealny na rodzinne spotkanie czy letnie grillowanie. Ta prosta pita souvlaki z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (pity):
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 paczka suchych drożdży (7g)
  • Wypełnienie:
  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • sok z 1 cytryny
  • niepełna szklanka oleju (ok 200ml)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 czerwona papryka
  • sos tzatzyki
  • średnia garść frytek
  • Dodatkowo:
  • szaszłyki
  • folia aluminiowa

Greckie souvlaki – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę. Przełożyć do miski, oprószyć przyprawami zalać 60 ml oleju i wstawić na godzinę do lodówki.
    Pozostały olej wymieszać z sokiem z 1 cytryny.
  2. 2.
    Wyrobić ciasto na pity. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, drożdże. Dokładnie wymieszać, następnie dodać olej i odrobinę wody. (tyle aby wyrobić ciasto).
    Zagniecioną kulę odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3.
    Zamarynowane mięso piec w piekarniku 40 minut. Po 30 minutach do mięsa dołożyć pokrojoną w grubą kostkę i nadzianą na szaszłyki czerwoną paprykę. (Potrzebne będą 2 szaszłyki)
  4. 4.
    Frytki usmażyć na głębokim oleju.
  5. 5.
    Ciasto na pity, dzielimy na połowę i z każdej części rozwałkowujemy średni krążek, (w razie potrzeby podsypać mąką). Każdy podsmażamy na patelni na rumiano z niewielką ilością tłuszczu.
  6. 6.
    Upieczone mięso nadziewamy na szaszłyki (ma wyjść 4 szaszłyki) i zanurzamy w oleju zmieszanym z cytryną. Odkładamy na talerz i posypujemy jeszcze raz przyprawami.
  7. 7.
    Usmażone krążki smarujemy olejem zmieszanym z cytryną, następnie kładziemy szaszłyki z mięsem i papryką (3 szaszłyki na jedną porcję – 2 z mięsem, jeden z papryką). Dokładamy frytki, pokrojony pomidor, na koniec polewamy sosem tzatziki.
  8. 8.
    Zapełniony krążek zwijamy w stożek i wzmacniamy folią aluminiową.

Greckie Souvlaki – dodatkowe informacje

– Frytki i smażenie krążków najlepiej przygotować na chwilę przed końcem pieczenia mięsa. Wtedy wszystkie elementy souvlaków będą ciepłe.
– Szaszłyki można też przygotować na grillu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Greckie briami po mojemu
Następny przepis: Green smoothie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode