Gravlax czyli łosoś marynowany
Gravlax, inaczej łosoś marynowany, to tradycyjna skandynawska potrawa, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Prezentowany przepis oferuje wyjątkowy sposób na przygotowanie pysznego łososia: marynowanego w soli i cukrze. Znany również jako łosoś gravlax, jest to przysmak, który zachwyci smakiem i orzeźwiającą lekkością. Dzięki tej technice łosoś zyskuje delikatność, a jednocześnie pozostaje smaczny i soczysty. Ta wykwintna potrawa jest idealna na specjalne okazje, ale nadaje się również na codzienny posiłek. Bez względu na okoliczności, łosoś gravlax dostarcza wyrafinowany smak, który jest jednocześnie prosty do osiągnięcia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z łososia o wadze 1,5 kg
- 1/3 szklanki soli morskiej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- świeży koperek (może być suszony)
Gravlax czyli łosoś marynowany – jak zrobić?
- Filety łososia dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać sól, cukier, pieprz i siekany koperek. Obsypać skórę fileta mieszanką i ułożyć filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypać składnikami marynaty i przykryć drugim filetem skórą ku górze, obsypać resztą mieszanki. Przykryć naczynie folią aluminiową, przygnieść rybę czymś ciężkim.
- Wstawić naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjąć, ściągnąć folię, odlać płyn, odwrócić filety, ponownie przykryć folią, docisnąć, powtarzać czynność jeszcze dwa razy, co 24 godziny.
- Czwartego dnia zeskrobać nożem marynatę, można gravlax już konsumować kroić go w cienkie plasterki albo zawinąć każdy filet osobno w folię aluminiową i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
- Gdy chcemy go pokroić należy umieścić łososia na deseczce skórą do dołu, pokroić w bardzo cienkie plasterki po niewielkim kątem.
– Słowa kluczowe: łosoś marynowany gravlax, łosoś marynowany w soli i cukrze, łosoś gravlax przepis, łosoś gravlax
Gravlax – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, że łosoś musi być bardzo świeży.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Granola domowa z patelni
Następny przepis: Gravlax z koperkiem. Przystawka z marynowanego łososia