Golonka soczysta i mięciutka
Składniki:
- obiad dla 3- 4 osób:
- 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka soli
- oraz
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- około 2 łyżek przyprawy do mięs
Golonka soczysta i mięciutka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Zagotuj włoszczyznę i posól w pięciolitrowym garnku. Następnie dodaj golonkę do wrzątku i gotuj przez 45 minut. Wyjmij mięso z wywaru i przejdź do drugiego etapu.
Nałóż pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku (w całości) na dno naczynia żaroodpornego.
Natrzyj golonkę przyprawą z każdej strony, ponacinaj skórkę na krzyż i umieść mięso na cebuli. Wlej szklankę wywaru z gotowania golonki dookoła mięsa, unikając spłukania przypraw.
Włóż naczynie do piekarnika, nie przykrywając go.
Piecz około 1,5 godziny, co 20 minut podlewając golonkę sosem powstałym podczas pieczenia.
Po upieczeniu, wyjmij golonkę z sosu, a sos przetrzyj przez sitko wraz z cebulą i czosnkiem.
Podaj golonkę pokrojoną w plastry.
Porady – dodatkowe informacje
Golonka soczysta i mięciutka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka pieczona w rękawie z goździkami
Następny przepis: Golonka indycza wędzona