Golonka soczysta i mięciutka

Golonka soczysta i mięciutka

Czy jest coś lepszego niż soczysta, mięciutka golonka, którą można przygotować na wiele różnych sposobów? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej znajduje się w menu wielu domów i restauracji, ciesząc podniebienia osób dorosłych i dzieci. Dzisiejszy przepis gwarantuje wyjątkowo aromatyczne, a przy tym niezmierzenie smaczne danie, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia. Czy to podczas obiadu w niedzielę, czy podczas spotkania z przyjaciółmi – golonka to zawsze doskonały wybór. A przepis ten, to sprawdzona metoda na idealne przygotowanie golonki. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • obiad dla 3- 4 osób:
  • 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • oraz
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • około 2 łyżek przyprawy do mięs

Golonka soczysta i mięciutka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj włoszczyznę i posól w pięciolitrowym garnku. Następnie dodaj golonkę do wrzątku i gotuj przez 45 minut. Wyjmij mięso z wywaru i przejdź do drugiego etapu.

    Nałóż pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku (w całości) na dno naczynia żaroodpornego.

    Natrzyj golonkę przyprawą z każdej strony, ponacinaj skórkę na krzyż i umieść mięso na cebuli. Wlej szklankę wywaru z gotowania golonki dookoła mięsa, unikając spłukania przypraw.

    Włóż naczynie do piekarnika, nie przykrywając go.

    Piecz około 1,5 godziny, co 20 minut podlewając golonkę sosem powstałym podczas pieczenia.

    Po upieczeniu, wyjmij golonkę z sosu, a sos przetrzyj przez sitko wraz z cebulą i czosnkiem.

    Podaj golonkę pokrojoną w plastry.

Porady – dodatkowe informacje

Golonka soczysta i mięciutka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka pieczona w rękawie z goździkami
Następny przepis: Golonka indycza wędzona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode