Golonka indycza wędzona
Składniki:
- 1 duża golonka indycza o wadze około 700 g
- sól peklująca – płaska łyżeczka o wadze 2 g – 3 g
Golonka indycza wędzona – jak zrobić?
-
1. Na dwa dni przed planowanym wędzeniem golonkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie natrzeć solą. Kości nie trybować. Schować do lodówki.
-
2. W dniu wędzenia wyjąć z lodówki, nadziać na haczyk i powiesić, tak aby mięso mogło obeschnąć.
-
3. W lekko nagrzanej wędzarni zawiesić mięso. Mocniej rozgrzać wędzarnię, żeby wierzch mięsa lekko się ściął. Trwa to ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę i wędzić ok. 4 – 5 godzin.
-
4. Uwędzone mięso odwiesić w chłodne, przewiewne miejsce miejsce na haczyku. Jeśli jest dobrze uwędzona można ją przechowywać do dwóch tygodni bez lodówki.
-
5. Jeśli nie lubicie smaku podobnego do polędwicy łososiowej, takie golonki można spokojnie ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Golonka indycza wędzona – dodatkowe informacje
Najlepszy smak i kolor uzyskamy wędząc drewnem olchowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka soczysta i mięciutka
Następny przepis: GOLONKA ŚMIETANOWO - CHRZANOWA