Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to klasyczna potrawa kuchni polskiej, która nigdy nie wychodzi z mody. To idealne danie na rodzinny obiad, a także na większe, uroczyste okazje. Warmińskie, rozpływające się w ustach gołąbki z kaszą i ryżem pochłaniają aromatyczny sos, tworząc celujące smaki. Idealna kompozycja ryżu, kaszy oraz delikatnego mięsa, zawiniętego w liście kapusty daje wspaniały efekt końcowy. Owijanie tych smakowitych pakietów może wydawać się początkowo skomplikowane, ale z odrobiną praktyki stanie się nieskomplikowanym zadaniem. Ciepłe, serdeczne i domowe gołąbki to takie danie, którego nikt nie jest w stanie odmówić.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 2 woreczki ryżu
- 1 woreczek kaszy
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
- olej
- bulion (z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)
- Sos według mojego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-64
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem – jak zrobić?
- Przygotowujemy liście kapusty:
Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą (najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu. - Przygotowujemy farsz:
Ryż i kaszę gotujemy (al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni.
W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. - Przygotowujemy gołąbki:
Z farszu formujemy podłużne kulki.
Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu (delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
Gołąbki dusimy w dużym garnku, którego spód wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy je tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy ok 1-1,5 godziny.
Podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego!
Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem – dodatkowe informacje
Do gołąbków z kaszą i ryżem pasuje zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna. Farsz można wzbogacić także o grzyby.
Aby przyspieszyć przygotowanie, farsz można przyrządzić dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika
Następny przepis: Gołąbki z tartymi ziemniakami