Gofry idealne

Gofry idealne

Chrupiące i pyszne gofry to coś, co zawsze przyniesie uśmiech na twarz. Bez względu na to, czy jesteś wielbicielem słodkości czy preferujesz wytrawne przekąski, ten przepis na idealne gofry jest dla ciebie. To receptura, która pozwoli ci stworzyć perfekcyjnie chrupiące, z wierzchu, ale miękkie w środku gofry. Zapewnia ona niepowtarzalny smak i teksturę, o jakiej marzysz. Gofry te są doskonałe na śniadanie, deser czy przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj już dzisiaj tego przepisu, który jest esencją smaku i pozwól sobie na odrobinę luksusu na talerzu. W końcu idealne gofry są na wyciagnięcie ręki!

Składniki:

  • (około 8-9 dużych gofrów)
  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj mleko; można też mieszać)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • 1 szczypta soli

Gofry idealne – jak zrobić?

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  2. Resztę składników zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji.
  3. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę.
  4. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam).
  5. Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych.
  6. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane.
  7. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze dłużej. Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.)
  8. Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.
  9. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami.

Słowa kluczowe: dobry przepis na chrupiące gofry, chrupiące gofry kwestia smaku, idealne ciasto na gofry, przepis na idealne gofry, ciasto na gofry kwestia smaku, gofry idealne, przepis na gofry kwestia smaku

Gofry idealne – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: dobry przepis na chrupiace gofry, chrupiące gofry kwestia smaku, idealne ciasto na gofry, przepis na idealne gofry, ciasto na gofry kwestia smaku, gofry idealne, przepis na gofry kwestia smaku

– Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

– Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy.

– Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry gryczane
Następny przepis: Gofry na wodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode