Galareta z mielonego leszcza

Galareta z mielonego leszcza

Galareta z mielonego leszcza to jedno z klasyków polskiej kuchni regionalnej. Ten niepowtarzalny przysmak, na punkcie którego przepadają wielbiciele owoców morza, zachwyca olbrzymią ilością smaku. Podana z chrupiącym pieczywem lub jako odświętny dodatek do ziemniaków. Ciekawy smak i tekstura sprawiają, że jest to danie, które wabi nas unikalnością. Nie może zabraknąć go na żadnym wigilijnym stole. Kombinacja wyselekcjonowanych przypraw z dobrym gatunkowo leszczem sprawia, że galareta ta to prawdziwa uczta dla kulinarnych smakoszy. Zapach, który roznosi się po domu podczas przygotowania tej potrawy, jest nie do opisania. Leszcz w galarecie – danie dla prawdziwych smakoszy tradycyjnej kuchni.

Składniki:

  • Masa rybna
  • 2 małe leszcze /ok. 1,70 kg/
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • Do wywaru
  • 3 małe marchewki
  • Kawałek pietruszki, selera, pora, pietruszki
  • Sól
  • 3 szklanki wody
  • Listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki zielonego groszku z puszki lub mrożony ugotowany w wywarze
  • 3 jajka gotowane na twardo
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • Sok z cytryny do smaku
  • Mały słoiczek majonezu
  • Pół małego słoiczka białego chrzanu

Galareta z mielonego leszcza – jak zrobić?

  1. Sprawionego leszcza okrajamy ostrym nożem z obu stron, wycinamy mięso razem ze skórą i i mielimy z cebulą. Dodajemy mleko, jajko, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy ręką. Formujemy 3 klopsiki o średnicy ok. 5 cm.
    Wrzucamy do uprzednio ugotowanego wywaru z jarzym z przyprawami. Gotujemy ok. 20 min. na wolnym ogniu.
    Wyjmujemy, studzimy, kroimy w plastry, ukladamy w 3 miseczkach przekładając jajkiem pokrojonym w ósemki, plasterkami marchwi i zielonym groszkiem.
  2. Do odcedzonego wywaru dodajemy przegotowaną wodę/uzupełniamy do 3 szklanek/ przyprawiamy solą, dodajemy sok z cytryny do smaku i uprzednio namoczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
    Każdą miseczkę z ulożoną rybą zalewamy 1 szklanką rosołu z żelatyną.
    Chłodzimy do stężenia /ok. 12 godzin/.
    Podajemy z sosem z majonezu wymieszanego z chrzanem.

Leszcz w galarecie – dodatkowe informacje

Galareta z mielonego leszcza jest jednym z popularnych dań w polskiej kuchni. Przygotowanie tego dania może być czasochłonne, ale efekt końcowy jest tego wart. Aby przygotować galaretę z mielonego leszcza, potrzebujesz świeżych leszczy, żelatyny, warzyw i przypraw. Leszcze należy najpierw ugotować, a następnie obrać z mięsa i dokładnie wydrążyć. Mięso leszcza wymieszaj z warzywami i przyprawami, a następnie gotuj razem z żelatyną. Po ostudzeniu galaretę należy schłodzić w lodówce, aż stężeje. Galareta z mielonego leszcza jest idealnym dodatkiem do słodkości i wykwintnych sosów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galareta z kurczaka
Następny przepis: Galaretka arbuzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode