Galareta z kurczaka

Galareta z kurczaka

Przygotowanie galaretki z kurczaka to prawdziwa sztuka, ale ten przepis ułatwi wam zadanie! Ten ręcznie robiony galart drobiowy jest pełen naturalnych smaków i składników, dzięki czemu jest idealnym, zdrowym wyborem na każdą okazję – od letnich grillów do wigilijnych kolacji. Bez względu na to, czy szukasz dietetycznej galaretki z kurczaka na weekendowy obiad, czy chcesz podać nóżki drobiowe w galarecie na rodzinne spotkanie, ten przepis podpowie, jak go przyrządzić. Dla bardziej zdecydowanych smakoszy polecamy również galaretkę z udek kurczaka. To prawdziwa studzienina drobiowa – pełna smaku galareta drobiowa, która zawsze robi wrażenie.

Składniki:

  • 3 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • zielona część pora
  • pęczek pietruszki
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • żelatyna spożywcza
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól do smaku

Galareta z kurczaka – jak zrobić?

  1. 1.
    Udka z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą w ilości takiej, aby zakrywała udka 2 cm nad ich poziom.
  2. 2.
    Marchewkę, seler obieramy i kroimy w grube słupki.
  3. 3.
    Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem.
  4. 4.
    Cebulę w całości obieramy z łusek.
  5. 5.
    Kiedy udka się zagotują zbieramy szumowiny i wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę uniwersalną.
  6. 6.
    Wywar z mięsem gotujemy na minimalnym ogniu około 2,5 godziny (jak rosół).
  7. 7.
    Po ugotowaniu wyjmujemy udka do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki. Wywar przecedzamy przez sito i dodajemy 6-7 łyżeczek żelatyny na 1 litr wywaru.
  8. 8.
    Miseczki dekorujemy według własnego uznania (np. jajkiem, marchewką z wywaru, groszkiem, pietruszką) wkładamy pokrojone mięso do połowy wysokości miseczki i zalewamy wywarem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady – Galareta z kurczaka – dodatkowe informacje

Do wywaru nie dajemy octu! Po dodaniu octu wywar się zważy i będzie nieapetycznie wyglądał!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galareta z golonki
Następny przepis: Galareta z mielonego leszcza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode