GALARETA Z INDYKA

GALARETA Z INDYKA

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, z pewnością docenisz przepis na galaretkę z indyka. Prezentujemy tutaj wersję tej potrawy przygotowywaną z golonki indyczej, dzięki czemu smak galaretki jest wyjątkowo szlachetny i delikatny. To propozycja na domowe „zimne nóżki”, które doskonale sprawdzą się jako przekąska na zimno podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć. Wszystko dzięki solidnej porcji mięsa o smaku indyka, połączonego z przyjemnie chrupiącą galaretką. Niezwykła konsystencja i aromaty w tej potrawie zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonałe połączenie dla tych, którzy pragną rozkoszować się polską tradycją kulinariczną.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
  • 400g mięsa z ud indyka
  • 1 średnia marchewka (100g)
  • kawałek pietruszki (60g)
  • kawałek selera (40g)
  • kawałek pora (15g)
  • 750 ml wody (3 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub więcej do smaku)
  • 2 – 3 łyżeczki żelatyny (lub według instrukcji na opakowaniu)
  • 1 duży liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • cząstki cytryny
  • świeżo posiekany koperek

Galareta z indyka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Warzywa obrać, pokroić w drobną kosteczkę (z wyjątkiem pora). Wodę zagotować, dodać mięso, marchew, pietruszkę, selera i pora w całości. Dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego. Całość gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, pogotować jeszcze ok. 1 minutę. Wyłączyć gaz pod garnkiem. Z bulionu wyłowić pora, ziele angielskie i listka laurowego. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szklanki gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Dodać do reszty bulionu, mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Gorący bulion wraz z mięsem i warzywami rozdzielić na 3 naczynia (lub tyle porcji, ile potrzeba). Schłodzić do temperatury pokojowej a następnie umieścić w lodówce do stężenia (najlepiej na całą noc). Podać z cząstkami cytryny i koperkiem.

Galaretka z golonki indyczej, zimne nóżki z indyka.

porady – dodatkowe informacje GALARETA Z INDYKA

Podajemy z cząstkami cytryny i świeżo posiekanym koperkiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galareta z kurczaka
Następny przepis: Galaretka arbuzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode