GALARETA Z INDYKA
Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, z pewnością docenisz przepis na galaretkę z indyka. Prezentujemy tutaj wersję tej potrawy przygotowywaną z golonki indyczej, dzięki czemu smak galaretki jest wyjątkowo szlachetny i delikatny. To propozycja na domowe „zimne nóżki”, które doskonale sprawdzą się jako przekąska na zimno podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć. Wszystko dzięki solidnej porcji mięsa o smaku indyka, połączonego z przyjemnie chrupiącą galaretką. Niezwykła konsystencja i aromaty w tej potrawie zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To doskonałe połączenie dla tych, którzy pragną rozkoszować się polską tradycją kulinariczną.
admin
Składniki:
- Składniki na 3 porcje:
- 400g mięsa z ud indyka
- 1 średnia marchewka (100g)
- kawałek pietruszki (60g)
- kawałek selera (40g)
- kawałek pora (15g)
- 750 ml wody (3 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego (lub więcej do smaku)
- 2 – 3 łyżeczki żelatyny (lub według instrukcji na opakowaniu)
- 1 duży liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- cząstki cytryny
- świeżo posiekany koperek
Galareta z indyka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w kostkę. Warzywa obrać, pokroić w drobną kosteczkę (z wyjątkiem pora). Wodę zagotować, dodać mięso, marchew, pietruszkę, selera i pora w całości. Dodać ziele angielskie oraz liścia laurowego. Całość gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym, pogotować jeszcze ok. 1 minutę. Wyłączyć gaz pod garnkiem. Z bulionu wyłowić pora, ziele angielskie i listka laurowego. Żelatynę rozpuścić w ok. 0,5 szklanki gorącego bulionu, dokładnie wymieszać. Dodać do reszty bulionu, mieszać aż cała żelatyna się rozpuści. Gorący bulion wraz z mięsem i warzywami rozdzielić na 3 naczynia (lub tyle porcji, ile potrzeba). Schłodzić do temperatury pokojowej a następnie umieścić w lodówce do stężenia (najlepiej na całą noc). Podać z cząstkami cytryny i koperkiem.
Galaretka z golonki indyczej, zimne nóżki z indyka.
porady – dodatkowe informacje GALARETA Z INDYKA
Podajemy z cząstkami cytryny i świeżo posiekanym koperkiem