Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka to doskonały wybór na uroczysty obiad lub niedzielny lunch. Ten przysmak kuchni francuskiej łączy w sobie elegancką prezencję i wyrafinowany smak. Obłędnie aromatyczna galantyna z kurczaka gotowana z dodatkiem starannie dobranych przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mięso jest soczyste, delikatne, a na dodatek przepięknie prezentuje się na talerzu. Ta potrawa z pewnością zasługuje na miejsce na Twoim stole podczas specjalnych okazji. Zaskocz swoich gości i podaj im coś więcej, niż zwykłe dania z kurczaka. Przygotuj wykwintną galantynę drobiową gotowaną!

Składniki:

  • Duży kurczak o wadze powyżej 1,8 kg
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • Zielona pietruszka
  • 1 płaska łyżka soli
  • Pieprz
  • Przyprawa uniwersalna
  • Maggi

Galantyna z kurczaka – jak zrobić?

  1. Zdjąć skórę z kurczaka zaczynając od nóżek. Mięso odkroić od kości. Filet pokroić w grubą kostkę, resztę przekręcić przez maszynkę.
  2. Pokrojony filet i zmielone mięso wymieszać z kaszą manna, jajkami, zieloną pietruszką i roztopionym ciepłym masłem, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  3. Posolić skórę zdjętą z kurczaka, następnie napełnić farszem i uformować tak, żeby było przykryte skórą. Włożyć w gazę, zwinąć i związać obie strony nitką.
  4. Zagotować wodę, osolić i włożyć galantynę. Gotować 15-20 minut od zagotowania. Przekręcić na drugą stronę i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
  5. Ugotowaną galantynę wyjąć z wody na tacę, poczekać aż obcieknie, przycisnąć deseczką i czymś ciężkim. Po godzinie (gdy jest jeszcze ciepła) zdjąć gazę i ponownie obciążyć do wystygnięcia.

Galantyna z kurczaka – dodatkowe informacje

Można podawać na zimno do kanapek, a także na gorąco do drugiego dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: gakaretki z wódką
Następny przepis: Galantyna z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode