Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym
Zapraszamy do odkrycia smaków naszego przepisu na frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym. Ten przepis jest połączeniem cudownych, mięsnych pulpetów – frykadelek, otoczonych soczystym, wyrazistym sosem. Kompozycja wyselekcjonowanych przypraw, a także kombinacja pomidorów z papryką, dodaje wyjątkowego, aromatycznego smaku. To doskonały pomysł na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Frykadele w tym wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są nie tylko smaczne, ale i sycące. To danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Czas na przygotowanie pysznych frykadelek, przytulną atmosferę i wspólne delektowanie się smakiem!
admin
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- cebula
- czerstwa bułka
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz
- łyżka maggi
- po 2 łyżki mąki i smalcu
- Sos:
- 50 dag pomidorów (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
- 2 łyżki masła roślinnego
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 2/3 szkl. bulionu z kostki
- cebula
Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym – jak zrobić?
- Cebule ścieramy na tarce o małych oczkach. Bułkę namaczamy, odciskamy i rozdrabniamy. Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką i cebulą. Formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym smalcu.
- Sos: cebulę i papryki drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło roślinne, szklimy cebulę i paprykę, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Wlewamy mleko wymieszane z bulionem i mąką, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami, ryżem lub chlebem.