Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym

Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym

Zapraszamy do odkrycia smaków naszego przepisu na frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym. Ten przepis jest połączeniem cudownych, mięsnych pulpetów – frykadelek, otoczonych soczystym, wyrazistym sosem. Kompozycja wyselekcjonowanych przypraw, a także kombinacja pomidorów z papryką, dodaje wyjątkowego, aromatycznego smaku. To doskonały pomysł na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Frykadele w tym wydaniu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są nie tylko smaczne, ale i sycące. To danie, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Czas na przygotowanie pysznych frykadelek, przytulną atmosferę i wspólne delektowanie się smakiem!

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • cebula
  • czerstwa bułka
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki, sól, pieprz
  • łyżka maggi
  • po 2 łyżki mąki i smalcu
  • Sos:
  • 50 dag pomidorów (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. bulionu z kostki
  • cebula

Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym – jak zrobić?

  1. Cebule ścieramy na tarce o małych oczkach. Bułkę namaczamy, odciskamy i rozdrabniamy. Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką i cebulą. Formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym smalcu.
  2. Sos: cebulę i papryki drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. W rondelku rozgrzewamy masło roślinne, szklimy cebulę i paprykę, dodajemy pomidory i dusimy do miękkości. Wlewamy mleko wymieszane z bulionem i mąką, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym – dodatkowe informacje

Podajemy z ziemniakami, ryżem lub chlebem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frużelina ze śliwek
Następny przepis: Frykando

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode