Frużelina ze śliwek

Frużelina ze śliwek

Frużelina ze śliwek to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. To jedno z najsmaczniejszych domowych przetworów. Distynktywny smak śliwek połączony z delikatną słodyczą cukru i subtelną nutą cytryny czyni tę frużelinę nieodparcie pyszną. Przepis na frużelinę śliwkową jest prosty i szybki do wykonania. Możemy ją stosować jako dodatek do ciast, pancake’ów, lodów czy śniadaniowych kanapek. Frużelina to nie tylko znakomity sposób na zachowanie smaku śliwek na dłużej, ale również fantastyczny pomysł na niebanalny prezent dla najbliższych. Zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół tym nieskomplikowanym, a zarazem wyjątkowym daniem.

Składniki:

  • Kilogram śliwek
  • Szklanka cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki „żel-fixu”
  • Ok. szklanki wody

Frużelina ze śliwek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Następnie owoce kroimy na ćwiartki. Przekłądamy je do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Gotujemy wszystko często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  2. 2.

    W 1/4 szklanki wody dokładnie mieszamy mąkę i „żel-fix”, aż nie będzie żadnych grudek, a następnie przelewamy do garnka. Często mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy kilka minut.

  3. 3.

    Tak przygotowaną frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Po pasteryzacji odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.

Słowa kluczowe:

frużelina ze śliwek, frużelina śliwkowa

Frużelina ze śliwek – dodatkowe informacje

ilość cukru należy regulować w zależności od tego, jak słodkie są wybrane śliwki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frużelina malinowa
Następny przepis: Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode